Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lemond alpolgármesteri tisztségéről Horváth Anna

A kolozsvári tanács soron következő ülésén benyújtja lemondását az alpolgármesteri tisztségről – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth Anna. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, az elkövetkezőkben az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét tölti majd be Horváth Anna.

lemond

„Az, hogy 20 év közigazgatási munka után egy reggel arra ébredtem, hogy a román állam egyik legfőbb nemzetbiztonsági veszélye vagyok, önmagában is megkérdőjelezi a román állami intézményrendszeren belüli tevékenykedésem mikéntjét és hogyanját” – fogalmazott sajtótájékoztatóján az RMDSZ-színekben megválasztott alpolgármester. Hozzátette, öt hónapja, amióta eltiltották hivatala gyakorlásától, fizetés nélküli szabadságon van, jövedelem nélkül, és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart majd ez az állapot. Ezért döntött úgy, hogy a helyi tanács soron következő ülésén lemond az alpolgármesteri tisztségről.

Kelemen Hunor szövetségi elnök ugyanakkor a sajtótájékoztatón bejelentette, az elkövetkezőkben Horváth Anna tölti majd be az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét.

Kelemen hangsúlyozta, alakulata a pénzügyi és költségvetési decentralizációt célzó, illetve a helyi közigazgatást és az anyanyelvhasználatot szabályozó törvénykezés módosítására irányuló javaslatokat fog előterjeszteni. Az ezzel kapcsolatos tevékenység irányításával bízzák meg Horváth Annát, „aki jártas a helyi közigazgatással kapcsolatos ügyekben, tekintélye van a kollégák körében, érti és megérti a helyi közösségek problémáit, és hatékony, kivitelezhető megoldásokat tud találni ezekre” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) indokolatlanul tiltotta el az alpolgármestert hivatala gyakorlásától, a DNA célja ezzel személyének hiteltelenítése.

Horváth Anna ellen befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat a DNA 2016. december 20-án. A vádhatóság szerint Horváth Anna alpolgármesterként 2016 februárja és májusa között befolyását felhasználva közbenjárt a kolozsvári önkormányzat alkalmazottjainál annak érdekében, hogy sürgessék meg az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt egyik ingatlanprojektjével kapcsolatos engedélyek és jóváhagyások kibocsátását. A DNA szerint Horváth Anna szolgálataiért cserébe két fesztiválra szóló, 60 bérletet kért, összesen 20.000 lej értékben. A belépőket az önkormányzati választás kampányában tevékenykedő önkéntesek között osztotta szét az alpolgármester – állítja a DNA. Az ügyészek szerint a vádlottak a Fodor Zsolt által vezetett egyik cég, illetve egy Horváth Anna által megjelölt vállalat közötti támogatási szerződéssel próbálták a törvényesség látszatát kelteni.

Február 28-án ugyanakkor az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség bejelentette, hogy adminisztratív jellegű érdekellentétet állapított meg a kolozsvári alpolgármester esetében, illetve hogy büntetőjogi érdekellentét fennállását is gyanítja, amelynek kivizsgálása érdekében az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez fordult.

(Agerpres)