Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lelopták a mászóút fémhuzaljait

Akik a téli időszakhoz képest szokatlanul enyhe időjáráson felbuzdulva egy kis kalandozásra indultak volna a Bihar Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat szakemberei által Réven kiépített, „vasalt” mászóutak (via ferrata) egyikén, azok jobb, ha elállnak tervüktől.

leloptak 1

Az ünnepi időszakban ugyanis fémtolvajok mintegy 35 méternyi huzalt távolítottak el a Tündérfal (Peretele Zânelor) mászóútvonalon, amely így használhatatlanná vált. Mi több, a tolvajok további 15 méternyi kábelt loptak el a Sárkányház-barlang (Casa Zmeului) útvonalról, melynek következtében a mászóút utolsó szakaszát nem lehet kellő biztonságban megtenni – tudatta a Bihar Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat.

leloptak 2

A szakemberek ezért eltanácsolnak minden turistát a kiépített mászóútvonal használatától, amíg nem pótolják a hiányzó szakaszokat. Ez 3 hónapon belül a második alkalom, amikor fémtolvajok rongálják meg a révi mászóutakat. Legutóbb 2017 októberében 15 méternyi kábel eltűnését észlelték a hegyimentők. Akkor önerőből javították ki a mászóutat.

Sz. G. T.