Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lelkiismereti kérdésekről

A nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának ez évadbeli első nagyszínpadi bemutatójáról, Bertolt Brecht és Paul Dessau november 5-én, vasárnap 19 órától látható klasszikusáról, A kaukázusi krétakörről beszéltek tegnap délután az alkotók a színház páholyelőcsarnokában.

A darab színészei a délelőtti próba után

A darab színészei a délelőtti próba után

„Zarándokútja során a főhősnő a legkülönfélébb emberekkel találkozik, drámai kalandjai azonban mind egyetlen tanulság felé mutatnak: a másik iránti szeretet jegyében történő együttélés képes elűzni a hatalmasok világát betegségként megfertőző rosszat.” – olvasható a tömör összefoglaló a színház hirdetési felületein A kaukázusi krétakör című előadás esszenciáját illetően.

A társulat tegnapi sajtótájékoztatóján Czvikker Katalin, a színház főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, átadva a szót a darab megalkotóinak, Anca Bradu rendezőnek, Andra Bădulescu Vişniec díszlet-és jelmeztervezőnek, illetve Mălina Andrei koreográfusnak.

Anca Bradu, aki negyedik alkalommal dolgozik együtt a nagyváradi színházi csapattal, A mi osztályunk című fesztiváldíjas előadás rendezőjeként mindenekelőtt a darabban szereplő, országosan is a legtehetségesebbek közé sorolható színészek felé fejezte ki köszönetét és háláját, akik egy rendkívül érdekes és erőteljes szöveget keltenek életre. Egységes és érzékeny csapatnak nevezte a társulatot, amely a Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulatához hasonlóan kezd egyre inkább láthatóvá válni Nagyváradon kívül is, és amely júliustól kezdődően, számos feladata közepette is hűségesen próbálta a bemutatandó darabot. „Előadásunkkal folytatni kívánjuk A mi osztályunk című nagysikerű produkció által felvetett kortárs lelkiismereti kérdésekről szóló közösségi párbeszédet, amely most Brecht révén az epikus színház alakjában kerül színpadra: mesél és kérdések feltevésére ösztönzi a nézőket. Véleményünk szerint ez a bemutató egy nagyon fontos momentum lesz a társulat és Nagyvárad életében egyaránt.” – mondta a rendező.

Andra Bădulescu Vişniec, Anca Bradu, Mălina Andei és Czvikker Katalin

Andra Bădulescu Vişniec, Anca Bradu, Mălina Andei és Czvikker Katalin

Andra Bădulescu Vişniec elárulta, hogy a jelmezek és díszletek megalkotásakor a német és az északi expresszionizmus világából inspirálódott, amely a keleti kultúrával is érintkezik, egy stilizált, absztrakt hátteret teremtve, míg Mălina Andrei elsősorban a testtartásban rejlő kifejezőerőt emelte ki.

A Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert, Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd és Szotyori József előadásában látható darabot a vasárnapi premiert követően november 18-án, 19-én és 25-én játsszák.

Szamos Mariann