Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lelkekből építeni a templomot

Az egyházmegye különböző szegleteiből érkező több száz zarándok látogatott el vasárnap a nagyváradi római katolikus székesegyházba, hogy fejet hajtson az ott kihelyezett Szent László herma előtt, és részt vegyen a hagyományos körmeneten. A zarándokok a településük nevét jelző táblával, feszületekkel és virágcsokrokkal vonultak át csoportokban az irgalmasság kapuján, hogy helyet foglalhassanak a székesegyház számukra fenntartott padsoraiban.

lelkekbol 1

Az ünnepi szentmisét ex. Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatta be, aki elmondta: „azért vagyunk ma itt, hogy a Szent László iránti tiszteletünkből erőt merítsünk a mindennapi életre, és az ő közbenjárásával Isten áldását kérjük egyházmegyénkre és minden népre”. Mint hozzátette, a zarándoklat mottója az egységre fektetett hangsúlyt, ezt az egységet azonban nem csak csodálni vagy szemlélni kell, hanem tevőlegesen építeni is kell azt. A főpásztor ugyanakkor saját anyanyelvükön köszöntötte a zarándoklatra ellátogatott szlovák, román és német vendégeket is.

lelkekbol 2

A szentmise második felében Vakon Zsolt püspöki titkár, az ifjúsági csoport vezetője Szent László alakjával kapcsolatosan emelt ki néhány aspektust. „Bár király volt, mégis a Jóistennel együtt vezette ezt a népet – megmaradt tanítványnak. Mindannyian így tudunk egy jobb, élhetőbb világot építeni: a Jóistennel együtt” – fogalmazott. „Hiszem, hogy a Jóisten és Szent László király szeretne belőlünk, a mi lelkeinkből templomot építeni” – tette hozzá a püspöki titkár. Ezt követően leleplezésre került egy íves kőhidat idéző építmény is a papi pulpitus előtt, amely előtt a fiatalok csoportja helyezte el az összetartozás szimbólumait.

Az ünnepi szentmise a hagyományos Szent László körmenettel zárult, melynek keretében ezúttal a kárásztelki népviseletbe öltözött fiatalok hordozták körbe vállukon a városalapító király koponyacsontját magába záró hermát.

Sz. G. T.