Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lélekemelő zenei élmény Érdi Tamással

A tízéves Erdélyi Mária Rádió jubileumi programsorozatának méltó betetőzése volt pénteken Érdi Tamás jótékonysági koncertje, amelyet a nagyváradi színház nagytermében tartott egy körülbelül kétszáz fős közönség számára. A látását csecsemőkorában elvesztő, világhírű zongoraművész egy kifinomult és érzelmekben gazdag zenei utazásra ragadta el a váradi publikumot, olyan feledhetetlen élményt nyújtva, amely már-már túlmutatott az érzékek korlátain. Érdi a léleknek játszott, s tette ezt a tőle megszokott profizmussal, szerény mosollyal az ajkán.

lelekemelo 1

A műsor első fele Chopin mély és lírai hangvételű műveiből tevődött össze, megteremtve azt a bensőséges légkört, amely az egész jubileum lelkiségét jellemezte. A második rész már jóval pergősebb volt, helyet kaptak benne Liszt, Bartók és Kodály népzene-feldolgozásai is. Az előadó tehetségének széles skáláját megcsillantva, szinte észrevétlenül ragadta ki a hallgatóságot a hétköznapokból és repítette el saját zenei univerzumába, ahol csak hangok és érzelmek léteztek.

S bár a zene felejthetetlen volt, az összképnek ugyanolyan fontos részét képezte Érdi Tamás személyes kisugárzása, a magasfokú szakmai alázatról és a hallgatóság iránti odaadásról árulkodó apró gesztusok, illetve a zenész és hangszere között fennálló organikus kapcsolat, amelyek együttesen adták össze azt a lélekemelő élményt, amelyet ez a rendhagyó jótékonysági koncert nyújtott.

Az esemény végén Karácson Tibor, a Mária Rádió műsorigazgatója mondott köszönetet a művésznek a fellépéséért.

Szombati-Gille Tamás