Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lehullt a lepel

Péntek délben került sor annak a két felújított, újrafestett festménynek a hivatalos leleplezésére, melyek a váradi városháza nagytermének falát díszítik. A váradi történelemhez kapcsolódó képet az önkormányzat egy nagyszabású projekt részeként festtette meg. Az egyik festményen két király, Jagelló László és Luxemburgi Zsigmond nagyváradi találkozása, a másikon pedig Ferdinánd főherceg és Mária királyné 1919-es váradi látogatása van megörökítve.

lehullt a lepel (3)

Ilie Bolojan, váradi polgármester köszöntötte a jelenlevőket, a képek leleplezését és az ehhez kapcsolódó ismertetőket már ahhoz a rendezvénysorozathoz kapcsolva, mellyel a város vezetősége pénteken ünnepelte a román hadsereg 1919. április huszadikai bevonulását. A nagytermet megtöltő váradi román polgárok körében egyre inkább elterjedt a helyi magyarságtól átvett szokás, azaz a nemzetiszínű kokárda ünnepi alkalmakkor való kitűzése, így a pénteki találkozón is megszemlélhettük, hogyan veszi át egyik népcsoport a másik szokásait. A két festményt Vasile Tănase képzőművész készítette el, és ő is részt vett ezek leleplezésében. Bolojan elmondta, az önkormányzat szeretné, ha a városháza épületét úgy tudnák felújítani, hogy az visszanyerje azt a hangulatot, amilyenre tervezője, Rimanóczy Kálmán tervezte. Erről rövid ismertetőt Pafka Ernő váradi építész tartott. Nagypéntek lévén a találkozónak vallásos hangulatot a jelenlevő görögkatolikus püspök, Virgil Bercea biztosított, a rendezvény részvevői közösen imádkoztak az esemény végén.

Sz. M. 

lehullt a lepel (1)