Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lehetőség a pedigré nélküli kutyáknak

Nemzetközi kutyakiállításnak ad otthont jövő hétvégén a megyeszékhelyen a Rhédey-kert. A nagyváradi és debreceni egyesületek közös szervezésében zajló Duplex Dog Show a látványos kutyaparádé mellett lehetőséget nyújt majd arra is, hogy a leszármazási okmánnyal (pedigrével) nem rendelkező ebek, egy szakemberekből álló bizottság előtt levizsgázva bizonyítsák fajtisztaságukat (vagyis azt, hogy hordozzák az adott kutyafajtára előírt testi jellegzetességeket) és ezzel elkerüljék a korcs kutyákra tavaly kötelezővé tett sterilizálást.

lehetoseg

Az ehhez szükséges C-típusú igazolást akkor kaphatják meg az ebek, ha hímek esetében legalább két „kitűnő”, nőstények esetében pedig minimum két „nagyon jó” értékelést kapnak a bizottság két különböző tagjától – pontosított Adelina Mitra, a Nagyváradi Kutyaegyesület képviselője, a hétvégi kiállítás egyik főszervezője. A kutyashow augusztus 23-án és 24-én zajlik majd 10, illetve 11 órai kezdettel a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park).

Megjegyzendő, hogy a 2013-ban kibocsátott 257-es számú törvény január 1-étől a „tenyészeti értékkel nem rendelkező” keverék kutyák ivartalanítására kötelezi a gazdákat. A rendelkezés alól kivételt képzenek a speciális munkakutyák – mint például a rendőrség és csendőrség kutyái, illetve a vakvezető kutyák. A kötelező sterilizáció alól mentesülnek az A-, B- és C-típusú eredet-okmánnyal rendelkező ebek is.

Szombati-Gille Tamás