Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Legyünk télen is edzésben!

Ha netalán fáj a hátunk, a lábunk, a vállunk, és ha ez nem csak azért van, mert kissé átfagytunk a zimankós téli időben rendezett hócsatában, akkor ideje utánanézni, hogyan előzhető meg a komolyabb baj.

Télen kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni, és a spontán szervezett, kinti sportprogramokról – mint pl. a hatalmas tollaslabda-partikról vagy a biciklizésről a hideg miatt több hónapra le kell mondanunk. Ha viszont ezeket nem pótoljuk edzésekkel, akkor a mozgáshiány testi problémákat, fájdalmakat produkálhat. A rendszeres sport ugyanis erősíti a porcok anyagát, az edzett izmok a rájuk nehezedő terhelést is jobban bírják, és így megakadályozható többek közt a reuma kialakulása.

legyunk telen 1

Olyan sportágat érdemes választani, amely nem okoz komoly megterhelést a testünknek. Ilyen például az úszás vagy a túrázás, de a szobakerékpározás is hatékony és kíméletes. Felejtsük el a nehéz súlyzók használatát, a hirtelen súlypontáthelyezéssel és gyors mozdulatokkal járó edzési formákat. Bár ezekkel hosszabb idő alatt látványos alakváltozást érhetünk el, de soha ne ez legyen az elsődleges szempont, hanem izületeink és egészségünk óvása.

legyunk telen 2 (tartalek)

A pici gyerekre és az idősekre is igaz, hogy rendszeres mozgással kiküszöbölhetőek náluk a gyakori balesetek. A koordinációs és egyensúlyérzékük finomul, fejlődik, ez pedig a latyakos, csúszós időben igen fontos a csonttörések elkerülése érdekében. Csontritkulásban szenvedőknél különösen fontos a mozgás, hiszen az izommunka során a csont vér- és tápanyagellátása növekszik, szerkezete megerősödik. A nyújtó gyakorlatok mellett fontos az aerob kapacitás növelése, melyet úszással, 20–30 perces sétával, szobakerékpározással érhetünk el. De az úszás nem növeli a csonttömeget, ezért nem helyettesíti a tornát. Ajánlott több edzést kombinálni, aminek több előnye van: nem válik unalmassá, monotonná a sport. Fájdalom esetén a vízben végzett tornát javasolják a szakemberek.

Ropogó, kattogó porcikák ellen kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással is védekezhetünk. A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend mellett az omega-3 zsírsav, a kalcium és a magnézium is fontos szerepet játszik az izületek védelmében.

Győri György