Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Legyünk mi is sportszerűek!

Ismét nagy napra ébredtünk. Magyarország és Románia összecsap, remélhetőleg csak a futballpályán.

A két ország közötti Európa-bajnoki selejtező azonban messze túlmutat egy sportesemény keretein, hiszen mint korábbi tapasztalatainkból tudjuk, a két állam szurkolóinak keménymagja a két nemzet összes frusztráltságával áll egymással szemben, aminek nem egyszer komoly következményei lettek: a rendbontások miatt kiszabott büntetéseken túl egymás sértegetése, lobogóinak elégetése, a másik származásának, nemzetiségének gyalázása stb. Mintha ezen a mérkőzésen bármi eldőlne, amit történelmi igazságtalanságnak tartunk.

legyunk mi is

Kérem, ez csak foci! Huszonkét ember rúgja a labdát a pályán, és aki jobban játszik, az győz, begyűjti a három pontot és közelebb kerül a továbbjutáshoz. Ez sport, és tekintsünk ekképp rá. Jó lenne, ha a sportszerűséget nemcsak azoktól várnánk el, akik a focipályán szaladgálnak, hanem azoktól is, akik a lelátókon szurkolnak, vagy akár az utcákon, kocsmákban, közösségi tereken, netán otthon követik majd a közvetítést.

Attól, hogy egyik vagy másik csapat győz, nem oldódik meg sem a román, sem a magyar nép problémája, és a győzelem nem a felülkerekedést, a felsőbbrendűséget jelenti, hanem azt, hogy valamely együttes jobban játszik a másiknál.

Kár volna a futball örömét degradálni, hogy nem a játékkal, hanem azzal foglalkozunk, hogy ki kicsoda és honnét jött és milyen nyelven beszél, vagy hogy kié volt először Erdély…

Példát lehet venni mondjuk Nagyszalontáról, ahol a MIDESZ-es fiatalok kezdeményezésére magyarok és románok közösen követik majd a mérkőzést ma este a strandon. Ki-ki szurkol a saját csapatának, együtt lesznek a sportért, az élményért.

Borsi Balázs