Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Legyen kihez fordulni

Mint arról a március 9-ei lapszámunkban beszámoltunk, NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – címmel indított kampányt az RMDSZ nőszervezete. Biró Rozália képviselő, a nőszervezet elnöke (képünkön) a kampány kapcsán elmondta, sok munka áll előttük, míg Csép Andrea Maros megyei képviselő kezdeményezése nyomán elindult mozgalom eredményekkel jár.

legyen kihez allora vagni

Mivel 2017 a nők ellen erőszak elleni közdelem európai éve, idén ez a kampány a nőszervezet prioritása, azonban a következő évekre is ad elfoglaltságot mind a megfelelő törvényi háttér kidolgozása, mind egyfajta hálózat kiépítése, hogy az áldozatoknak legyen kihez fordulniuk. Azt szeretnék elérni, hogy megyénkben minden településen, ahol RMDSZ-szervezet működik, legyen egy kapcsolattartójuk, akikhez fordulhatnak a bántalmazott nők. Szükség lenne megyénként legalább egy hívószámra, ahol akár magyarul is tanácsot, útbaigazítást adnak az áldozatoknak, hova fordulhatnak segítségért, szállásért stb.

Fontos tudatosítani, hogy a bántalmazás a közösség problémája, és nem szabad úgy tenni, mintha nem tudnánk róla, mondta Biró Rozália. Ebben az évben több országos és nemzetközi találkozót szerveznek a téma kapcsán. A parlament előtt jelenleg több, a témához kapcsolódó törvénytervezet vagy módosítás is van, az egyik célja, hogy a távoltartási végzés kibocsátása 72 óra helyett 24 óra alatt megtörténjen, a másiké, hogy ne csak a 90 napon túl gyógyuló sérüléseket okozó bántalmazást büntessék börtönnel, hanem a 30 napon túl gyógyuló sérülések okozóit is.

Fried Noémi Lujza