Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Legtöbben betartják a hőségriadó szabályait Váradon

Ismét hőségriasztás van, így közegészségügyi hatóságok, a mentőszolgálatok, az önkormányzat folyamatosan figyelmezteti a lakosságot, hogy saját érdekükben tartsák be a hőségriadó idején érvényes szabályokat.

mento

Tegnap a Bihar Megyei Mentőszolgálat sajtószóvivőjétől dr. Liciniu Ventertől megtudtuk, hogy eddig a szélsőségesen magas hőmérsékletek ellenére sem növekedett a riasztások száma. Úgy tűnik, a polgárok megpróbálják betartani a kánikula elleni védekezésre vonatkozó szabályokat, vélte a mentőorvos. A mentőszolgálat tíz csapatot tart állandó készenlétben nappali és tízet éjszakai ügyeletre míg a hőségriadó tart. Ismételten figyelmeztetik a lakosságot, hogy az extrémül meleg időszakban, aki teheti, ne tartózkodjon a szabadban délelőtt kilenc és 17 óra között. Naponta legalább 2–4 liter folyadékot kell ilyenkor meginni, lehetőleg csap- vagy ásványvizet. Aki kimegy a szabadba, védje a fejét fejfedővel, és ne feledkezzenek meg a bőr védelmére szolgáló krémekről, napolajokról sem, ugyanis igen magas az UV sugárzás ezekben a napokban.

Fokozottan oda kell figyelni a kisgyerekekre, idős emberekre, krónikus betegségben szenvedőkre és várandós kismamákra. Figyelmeztetik a lakosságot, hogy még pár percre se hagyjanak a leparkolt autókban csecsemőt vagy kisgyerekeket, mert a járművek a napon pillanatok alatt felhevülhetnek.

Lehetőleg ne fogyasszanak ilyen melegben túl zsíros, erősen fűszeres ételeket, kerüljék az alkoholfogyasztást és a túlzott kávé- vagy teaivást is.

Fokozottan kell ügyelni ilyenkor a házikedvencekre is, fontos, hogy az állatoknak állandóan biztosítsunk friss ivóvizet. Leparkolt autóban kutyát sem szabad ilyenkor bezárva hagyni, mert az átforrósodott kocsiban az állat kis idő alatt elpusztulhat.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság péntek éjfélig rendelt el másodfokú hőségriasztást. Enyhülés jövő hét elejére várható, azonban előreláthatóan viharral, felhőszakadással, jégesővel köszönthet be a hidegfront Biharba.

(szőke)