Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lebontják, hogy felépíthessék

A szecessziós műremek, Nagyvárad dísze, a Fekete Sas-palota passzázsa ma egy hatalmas zajos, poros építőtelep

A szecessziós műremek, Nagyvárad dísze, a Fekete Sas-palota passzázsa ma egy hatalmas zajos, poros építőtelep

Amint lapunkban a múlt héten beszámoltunk róla, elkezdődött a nagyváradi Fekete Sas-palota passzázsa padlózatának cseréje is.

Míg a Constructorul Sălard Rt. és alvállalkozói a hatalmas állványokon a palota átjárójának belső homlokzatain dolgozik, addig a korábban a főtéri munkálatokat is végző Városi Utak Rt. és a Porfido Ed Arte Consorzio Stabile Del Trentino cégcsoport már feltörte a korábban leöntött, de hitvány minőség miatt át sem vett mozaikot. Az átjáró újrakövezésével június 15-éig kell végeznie a kivitelezőnek. De amint megírtuk, számos kérdés tevődött fel azzal kapcsolatban, hogyan kövezik újra a passzázst, miközben tele van hatalmas állványokkal, és javában dolgoznak a falak újravakolásán és az évszázados, eredeti falfestések restaurálásán, illetve újrafestésén.

A választ belső forrásból megkaptuk: a passzázsban hetekig épített állványokat hamarosan lebontják, csak ezután végzik el a kövezést, utána pedig újraépítik, hogy befejezhessék a falak festését.

(borsi)