Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Látogatható lesz a vár

Az elmúlt évek során óriási változásokon ment át a nagyváradi vár épülete, mely a romjaiból született újjá. A két szakaszból álló felújítási munkálatok 2010-ben kezdődtek, és idén fejeződtek be.

A sikeresen lezárult projektről a tegnap délelőtt tartottak a helyreállítási munkálatokat végző cég és az önkormányzat képviselői egy rövid sajtótájékoztatót, amelyet várlátogatás követett. Huszár István, a megyeszékhely alpolgármestere a projekttel kapcsolatban elsősorban örömét fejezte ki, hiszen valóra válhatott az álma: sikerült megmenteni a megsemmisüléssel fenyegetett örökséget. „A munkálatok eddigi szakaszai több mint húszmillió euróba kerültek, és még nagyon sok a tennivaló. Egy jelentős turisztikai központot kell kiépíteni.” – mondta az elöljáró.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Valóban megmenekült a pusztulástól a történelem egy nagyváradi darabkája, amely a jövő évtől hivatalosan is újjászületik, hogy egy önmagához méltó magasztos célt szolgáljon – képviselje a múltat, amely általa a jelenben él. A jövő év januárjától idegenvezetőkkel lehet majd túrákat tenni a falakon belül, és 2016 júniusától és szeptembertől a vár- és a városi múzeum is látogatható lesz, valamint a régészeti feltárások is tovább folytatódnak.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A felújítási projekt vezetője, dr. Dumitru Sim pontos adatokkal szolgált a helyreállított épületekről: az első szakaszban sikerült 219 helyiséget restaurálni, valamint 13.514,25 négyzetméter külső területet (járdák, zöldövezet) kialakítani. Mindezek mellett elkészültek az a látványosságok, amelyek által a vár elindulhat a kulturális-turisztikai célponttá válás felé vezető úton. Ezek a vármúzeum, a városi múzeum, kenyérmúzeum, lapidárium (kőtár), virtuális könyvtár, gasztronómiai galéria, a hagyományos mesterségek műhelyei, a várgondnokságnak otthont adó helyiségek. A második szakaszban 249 helyiséget sikerült felújítani, a elkészült a fahíd gyalogosok számára, sikerült lerakni a vízvezetéket, a csatorna- és az elektromos hálózatot. Restauráló központ, városi művészeti múzeum, művészeti galéria, közösségi központ, és g több más intézmény számára biztosítanak majd teret a fennmaradó helyiségekben.

A teljes felújítás hosszú éveket vesz majd igénybe, amely kitartó és odaadó munkát igényel. A megnyugtató és egyben lelkesítő változások szabad szemmel láthatóak, és megérinthetőek minden egyes alkalommal, amikor elsétálunk a várig, hogy megtekintsünk benne egy kiállítást, vagy pusztán azért, hogy sétáljunk egyet, a séta és a hangulat kedvéért. Jó érzéssel tölti el az embert, ha belép a kapun.

Szamos Mariann