Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Látogatás Székelyhídon

A magyarországi, debreceni Best fm rádió műsorvezetője, Szilágyi Icus az elmúlt héten a székelyhídi gyermekotthonban járt, tájékoztatta lapunkat Tatai István székelyhídi olvasónk, beszámolóját alább olvashatják.

„A gyerekek pedig ott ültek körülöttünk, és széles mosollyal rajzoltak nekünk. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Csak a szemükben láttuk néha: megtört a bizalmuk a világ felé. Alig fértünk be az autóba. Csomagtartó tele, a hátsó ülés nyakig zsákokkal. Ruhák, játékok, édesség. Így indultak neki Debrecenből korán reggel a „határnak”. De ismét bebizonyosodott számunkra: nincsenek „határok” – idézte a műsorvezetőt.

Ahogy kiszálltunk a kocsiból, két mosolygós arcocska bukkant fel az udvaron. Nem is tétováztak sokat: egyszerűen hozzánk futottak és átölelték a lábunkat.

latogatas

Böjte Csaba atyát azt hiszem, nem kell bemutatnom.

Kovács Ágnest viszont szeretném. A Székelyhídi Gyermekotthon vezetője az ott élők anyukája, mamája… Mindenki Ági nénije. A miénk is az volt. Kávéval, teával fogadott minket. És mesélt. Hullottak könnyeink: gyermek bántalmazás, családon belüli erőszak, alkohol, nincstelenség.

A gyerekek pedig ott ültek körülöttünk, és széles mosollyal rajzoltak nekünk. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Csak a szemükben láttuk néha: megtört a bizalmuk a világ felé.

Azóta minden nap rádöbbenünk: kicsinyes problémáink eltakarják szemünk elől az emberiség legnagyobb gondjait… ha tetszik, ha nem, átértékeled az életed. Ha eddig úgy gondoltad, majd te immunis leszel, téged nem hat meg más sorsa, van mindenkinek elég problémája, miért vennéd nyakadba a másét…? Azért, mert a nap végén rájössz te is: nem csak az otthonban élő gyerekeknek van szüksége ránk, hanem nekünk is rájuk. Arra a szeretetre, amit kaptunk tőlük – ismeretlenül. Amiben nincsenek határok. Az csak úgy jön. Mert Istentől ered. És a kasszánál hiába állnak egyesek… ezt pénzért nem lehet megvásárolni…

És szükség volt a két kezünkre is: hol a hintát löktük vele, hol babaruhákat varrtunk, sapkát igazítottunk az apró kis fejtetőkön, hol kapát, gereblyét fogtunk. Hisz kemény munka folyik náluk (is). Élhető körülményeket kell biztosítaniuk azon gyerekeknek, akiknek mi vagyunk az utolsó reménye: a te két kezed munkája és az önzetlenséged segíthet rajtuk.

Téged is várnak. Ahogy Ági néni fogalmazott: gyertek nyugodtan, itthon vagyunk!

Tatai István, Székelyhíd