Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Látogatás a földi paradicsomban…

Az ARS PERSICA Kulturális és Művészeti program és a nagyváradi Posticum Ifjúsági és Kulturális Központ együttműködésének jóvoltából különleges kiállítás megtekintésére nyílik módja az érdeklődőknek. A Posticumban különleges kézműves–művészeti kiállítás lesz látogatható március 30. és április 2. között, amelyre iráni mesterkézművesek válogatott munkái érkeznek a távoli Iránból.

katogatas

A kiállítás közös célja, hogy ismeretlen kultúrák évezredes hagyományait mutassa be az érdeklődők számára. A közös jelző mindenképpen indokolt, mert sem Alireza Maleol – az Ars Persica teheráni kurátora – sem a kiállítás anyagát összeállító és megrendező Ács Érmes Károly, illetve a meghívást megteremtő Nemes István nélkül a kiállítás nem lenne megrendezhető.

A bemutatandó tárgyak messze tűnő évezredes múlt kézműves hagyományait a mesterségek, mestermunkák értékeit hordozzák és mutatják be pazarul. Gyönyörűen ívelt indák-virágok között megbúvó éneklő madárkák motívumai sorakoznak a fából, tevecsontból, fémből, kerámiából, textíliákból készült tárgyakon.

A természetes anyagú, változatos mintázatú több fázisban kézi dúcnyomással készült perzsa terítők motívum- és színgazdagsága és pontos kivitelezése is több mint meglepő élmény.

A tárgyakat látván elmélkedő persze némi logikával megértheti, miért is ilyen mesteri a perzsa – iráni kézművesség. A válasz egyszerű. Tárgyai funkcionálisak, embert szolgálóak és ha már ez évezredek óta a céljuk, akkor szépséget és szeretetet, mi több mesterségbeli tudást is közvetítenek. Minden sallang nélkül, fegyelmezett, pontos kézi munka végeredményeként születtek e tárgyak, mely tudást a családok máig is apáról-fiúra örökítik egymásnak. A kiállítás khatam tárgyait készítő mester az ötödik nemzedéke annak a családnak aki megtanulta és megőrizte e mikromozaik készítés technikájának titkait.

Nem csupán a kaligrafikus perzsa írás, a mesteri építészet – például a világ elsőként épült vízművei, hídjai, a máig csodált Persepolis – hanem egy komplett kultúra az, aminek gazdag paradicsomába enged bepillantást a nagyváradi Posticumban megnyitandó kiállítás. A kiállítás díjmentesen naponta 10–19 óra között tekinthető meg. Iskolák részére előzetes bejelentkezésre helyszíni tárlatvezetést biztosítanak.