Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Látni a következő lépést

A közelgő FuxFeszt (Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja, 2015. október 5–10) kapcsán kérdeztük Botházy-Daróczi Rékát, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetőjét, a fesztiválról, a társulatról, és a bábszínházról általában.

latni

Botházi-Daróczi Réka idén márciustól került a nagyváradi Szegligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetői tisztségébe
Fotó: Csikos Rolland

Botházy-Daróczi Réka elárulta, hogy a Maros megyei Nagyernyében született és pici kora óta rádiós szeretett volna lenni. Érettségi után újságíró szakra felvételizett Kolozsvárra, majd a következő évben Nagyváradon próbált szerencsét, ahol felvették az akkori Ady Endre Sajtókollégiumba. Egy év múlva angol nyelv és irodalom szakra is jelentkezett. Az egyetem utolsó évében kapott állást a Partium Rádiónál, ahol öt évig dolgozott, ezzel párhuzamosan került kapcsolatba a bábszínházzal, 2006 tavaszán. Bábszínházi munkaköre először hivatali jellegű volt, majd sikeresen megpályázta az irodalmi titkári állást az Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínházban, ahol akkoriben egy magyar és egy román társulat működött. Miután megalakult a Regina az önálló magyar Szigligeti Színház, ennek adminisztratív kötelékébe került a Nagyvárad Táncegyüttes, a Szigligeti Társulat és a Lilliput Társulat is.

 

Ez egy nagyon jó kihívás

Idén márciustól a Lilliput Társulat művészeti vezetőjeként tevékenykedik, de saját bevallása szerint az új funkció nem hozott igazi változásokat. „Nem hiszem, hogy másképpen állok emberileg a dolgokhoz, inkább több és más jellegű a felelősség. Már nemcsak azért vagyok felelős, amit én csinálok, hanem mindenért felelnem kell, ami a társulaton belül történik. Én abban hiszek, hogy mindenkinek van egy bizonyos terület az életében, amihez ért, amit szeret, amit a legjobban tud csinálni, és azt gondolom, hagyni kellene, hogy mindenki döntést hozzon és felelősséget vállalhasson ezen a területen. Pillanatnyilag ez egy nagyon jó kihívás számomra, nagyon sok mindent lehet megvalósítani, és teljes támogatást kapok a vezetőség részéről. Azt gondolom, ha az ember jól végzi a dolgát, és mindig látja a következő lépést, amit meg kell valósítani, akkor előbb-utóbb lesz gyümölcse is a munkájának” – mondta Botházi-Daróczi Réka.

A művészeti vezető szerint sajnos kevéssé ismertek Nagyvárad bábszínészei, de az idei fesztivál bemutatóihoz hozzátartozik egy Facebook-oldal is, amelyen a tagok mindegyike megmutatja magát. A társulatnál jelenleg tizenkét hivatásos bábszínész dolgozik, akik mondhatni egyszerre kezdték el itteni pályafutásukat. Többségük nagyváradi, de vannak köztük nagyszalontaiak és székelyföldiek is.

 

A szülőket is jobban bevonnák

A társulat előadásaival igyekszik minden korosztályt megragadni. Minden évadban négy bemutató van, kéthavonta látható egy-egy új előadás. Ebben az évadban október 5-én, december 5-én, február 5-én és április 16-án mehetnek majd bábszínházba azok, akik a legújabb előadás premierjét szeretnék látni. A kisebbek mellett a szülőket is szeretnék jobban bevonni a bábszínházi élménybe, hogy együtt élvezzék a műsort a gyerekekkel. A jelenlegi bábszínházi kínálat a csecsemőktől a kamaszokig igyekszik mindenkinek színházi élményt biztosítani. A Kezeslábas című babaelőadás (0–3 éveseknek) már évek óta nagy sikernek örven. A Bartal Kiss Rita elképzelése alapján készült rövid, 15– 20 perces játék kifejezetten csecsemőkorú gyermekek számára készült. Az előadásban fontos szerepet kap a látvány, az egyszerű, de látványos díszlet, a színek, a fények, a játék, minden, ami egy kisbaba számára érdekes és izgalmas lehet.

A 3-tól 7 éves korig, az óvodásoknak és a kisiskolásoknak az idei évadban népmeséket mutatnak be. Október 5-én, Vranyecz Artúr rendezésében a Két mese a hársfa alatt, áprilisban pedig Lélek Sándor Tibor társulatvezető rendezésében az Égig érő fa című előadásokat nézhetik meg az óvodás korú gyerekek. Az elemi osztályosoknak a Világgá mentem, majd jövök… című előadást ajánlják, amely a testvéri féltékenység témáját dolgozza fel. „Szeretném, ha minden évadban lenne egy olyan előadásunk, ami egy gyerekkori problémát mutat meg, picit fel is oldja a gyerekben lévő feszültséget, és előadás után levezetésképpen egy irányított szakmai beszélgetés zárná a találkozót, egy pszichológus jelenlétében” – osztotta meg a közeljövőre vonatkozó terveinek egyikét Botházy-Daróczi Réka.

Néhány évvel ezelőtt indított a Lilliput Társulat egy Rendhagyó irodalomóra elnevezésű sorozatot, amelynek kereténben kötelező olvasmányokat vittek színpadra, ezzel a nagyobbakat is igyekezvén megfogni. Már bemutatták Arany János Toldiját, a Weöres Sándor verseiből összeállított Regélő című előadást, vagy legutóbb Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményét.

 

Nyitottnak kell lenni

„A bábszínészt a színésztől az különbözteti meg, hogy a színész a saját testén kívül egy bábot is tud mozgatni, de neki ugyanazt kell tudni, amit egy színésznek. Ugyanúgy kell tudnia a színészmesterség csínját-bínját, és még pluszban meg kell tanulni a bábot mozgatni. Régen teljesen elbújtak a bábszínészek a paraván mögé. Iszonyatosan nehéz munka nagyjából 30–40, vagy akár 50 percig egy bábot a levegőben tartani és így mozgatni. Ma már kevesebb a kifejezetten ilyen típusú bábelőadás, inkább kilép a színész a báb mögül, vagy együtt él vele, azaz a színész jelen van a színpadon, és egy metakommunikációs párbeszéd alakul ki közte és a báb között. Továbbá nem árt különbséget tenni gyerekelőadás és bábszínház között, mert nagyon sok színház készít gyermekelőadásokat színészekkel a színpadon. Élményben nincs különbség a kettő között szerintem. Mindkettőnek megvan a helye, így alakul a bábszínház is. Egy picit nyitottnak kell lenni, és merni kell belépni a bábszínházba, nyitott szívvel és nyitott elmével” – fűzte még hozzá a művészeti vezető.

A társulat számos hazai és külföldi felkérésnek tesz eleget, nemcsak városokban, de kisebb falvakban, illetve különböző fesztiválokon is megmutatják magukat. Szívesen fogadnak más bábszínházakat is. Az elmúlt évadban Csíkszeredában, Bánffyhunyadon, Debrecenben, Veszprémben, Miskolcon, Esztergomban és Bihar megye különböző településein járt a társulat. Májusban a Lurkó Fesztiválon vettek részt Csíkszeredában, júniusban a kisvárdai színházi seregszemlén voltak, októberre pedig a kolozsvári Puck Fesztiválra kaptak meghívást.

plakatokfuxfeszt21

Készülnek a Fux Fesztre

Jelenleg a társulat a saját fesztiváljára készül. A Fux Fesztivál több korosztályhoz szól, 14 társulat mutat be húsz előadást két helyszínen: a Fekete Sas-palotában lévő bábszínházban és a Szigligeti Stúdió termeiben. Hat hivatásos erdélyi magyar bábtársulat lesz jelen: Szatmárnémeti, Temesvár, Kolozsvár, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy társulatai, valamint vendégként érkezik Magyarországról a BábSzínTér Kaposvárról, a Vojtina Bábszínház Debrecenből, a Budapest Bábszínház a magyar fővárosból, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a nyírbátori Szárnyas Sárkányok nevű utcai bábszínház.

A fesztivál első napján, október 5-én 17 órától kedvcsinálónak egy gólyalábas felvonulás indul majd a váradi sétálóutcán, ezt követően pedig egy igazi vásári bábjátékot lehet megtekinteni a kaposvári BábSzínTér előadásában a Szigligeti Stúdióban. A fesztiválon minden napot egy-egy társulatnak ajánlanak bemutatkozás végett, a napi program beszélgetéssel zárul majd (elsősorban szakmai találkozóról van szó). Október 6-án, kedden kezdődik a versenyprogram: Kolozsvár és Szatmárnémeti kedden, Sepsiszentgyörgy és a Lilliput szerdán, Marosvásárhely az egyetemistákkal (másod- és harmadévesek, valamint mesterisek) csütörtökön, temesváriak és a helyi román társulat, az Arcadia pénteken mutatkozik be. Szombat a gála napja, reggel 10-től a Budapest Bábszínház előadása látható, 12-kor a két évvel ezelőtti nyertes, a Temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház előadása tekinthető meg, valamint az Udvarhelyen most alakuló Napsugár bábszínház is bemutatkozik. A Fux Fesztet a díszelőadás zárja, amely a kecskemétiek Ciróka társulatának Hamupipőke című darabja lesz.

Szamos Mariann