Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Látlelet az oktatásról

A felsőoktatás különböző szakterületein végzett kutatások eredményeiről szóló tíz kötetet mutattak be hétfőn a Partiumi Keresztény Egyetemen a Látlelet az oktatásról a XXI. század elején címmel szervezett kerekasztal-beszélgetés keretében. Az eseményen Györbiró András, a PKE oktatója beszélgetett a kötetek szerzőivel, a Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központjának (CHERD-Hungary) kutatóival és hallgatóival.

latlelet

„Azért jelentős most ez a látogatás, mert 1990-ben alakult meg a Sulyok István Református Főiskola, és akkortól kezdve az egyik fő mentorunk a Debreceni Egyetem volt. Könyveket hoztak nekünk, oktatókat fogadtak továbbképzésre és mindenféle módon besegítettek. A most jelen levő Pusztai Gabriella már akkor az egyik legnagyobb támogatónk volt” – nyilatkozta a rendezvény moderátora, Györbiró András. Mint hozzátette, a felsőoktatási kutatóközpont munkája azért fontos, mert nagyon sok témát vizsgálnak a határ mindkét oldalán, kutatásaik pedig a helyi oktatóknak is forrásanyagként szolgálnak.

A két intézmény közötti kapcsolatot erősíti az is, hogy kialakult egy trend, mely szerint a Nagyváradon mesteriző diákok nagy része a Debreceni Egyetemen folytatja doktori tanulmányait. A PKE több oktatója is Debrecenben doktorált, tehát nagyon szoros kapcsolat áll fenn a két intézmény között, amelynek egy újabb lépcsőfokát jelentette a hétfői kötetbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetés.

A beszélgetés során Pusztai Gabriella delegációvezető, az MTA doktora azt az átfogó kutatási rendszert ismertette, amelyet Debrecenben fejlesztettek ki, és amelynek segítségével több indikátor figyelembevételével igyekeznek felmérni a felsőoktatási rendszer hatékonyságát, vagyis azt, hogy a hallgatók szellemileg, szakmailag mennyivel gyarapodnak az egyetemen, és megállják-e majd a helyüket szakterületükön belül és kívül is a társadalomban. Az esemény keretében Pusztai Gabriella, Kovács Klára, Ceglédi Tímea, Engler Ágnes, Revák Markóczi Ibolya, Bocsi Veronika, valamint Bacskai Katinka által jegyzett tanulmánykötetek kerültek bemutatásra.

Sz. G. T.