Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Láthatók a Sas-passzázs mintái

Ahhoz, hogy a nagyváradi Fekete Sas-palota passzázsában elvégezhessék az újrakövezést, le kellett bontani az állványokat, amelyekről még javában tart a falak festése, valamint az évszázados minták restaurálása. A mozaik feltörésével és a fehérmárvány lapok lehelyezésével azonban június 15-ig végezni kell, különben elvész az erre a célra elnyert uniós támogatás. Az más kérdés, hogy a támogatást arra pályázták és kapták meg, hogy korhű és a környezetbe illő módon állítsák vissza a kiemelt műemléki védettséget élvező palota átjárójának kövezetét, és a most a megvalósítás fázisába lépett terv köszönőviszonyban sincs az eredeti elképzeléssel.

passzazs

Fotó: Csikos Rolland

A tervek szerint ugyanabból az anyagi forrásból a passzázs újrakövezésekor meg kell oldani az átjáró díszkivilágítását is. Ám az üvegtető cseréjének a felénél sem tartanak, és a belső homlokzatok felújításának a java része is hátra van. Amint befejeződik a márványlapok lerakása, újra felállványozzák a passzázst, hogy folytatódhasson a falképek és minták újrafestése. Ám addig is, egy jó darabon már látszik, milyen lesz az átjáró, ha egyszer végre kész lesz. (B. B.)