Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lassan elkészül a Petőfi Sándor kultúrotthon is Érkörtvélyesen

Néhány hete adtunk hírt a Körtvélyes főutcáján megépült impozáns kulturális-adminisztratív központról. Ez alkalommal a Petőfi Sándor kultúrotthon megújulásának körülményeiről faggattuk Nagy István polgármestert.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a művelődési életet szolgáló, mintegy százesztendős épületet is a 322-es számú európai uniós projektnek köszönhetően sikerült felújítani, szinte alapjaiból. A 2,5 millió eurós vidékfejlesztési beruházás egy részét az intézmény teljes átalakítására fordították. A falak megerősítése és újravakolása mellett a tetőszerkezetet is újjáépítették, ugyanakkor egy korábbi kihasználatlan helyiség átalakításával a belső teret is sikerült megnagyobbítani. Ezelőtt évekkel sem fűtés, sem megfelelő villanyvilágítás nem volt az épületben, most új fűtésrendszer és villanyhálózat garantálja az épület funkcionalitását.

lassan 1

A Petőfi Sándor nevét viselő kultúrotthon

A színpad is új arculatot kapott, mellette új öltözőhelyiségek biztosítják a majdani előadások zökkenőmentes menetét.

Mivel a falusiak az esküvőket és különböző családi összejöveteleiket is itt szokták tartani, olyan mellékhelyiségekkel is bővült az intézet, amelyek lehetővé teszik, hogy kulturált körülmények között lehessen megrendezni, megszervezni ezeket.

Nagy István polgármester elmondása szerint elég sokat változtattak az épület eredeti tervrajzán ahhoz, hogy minden követelménynek meg tudjon felelni. Utólag még hűtőkamrával is ellátták az élelmiszerek tartásának nagyobb biztonsága érdekében. Új mosdóhelyiségeket létesítettek, illetve a hátsó udvarra való tágasabb kijáratot is biztosítottak.

Kuriózum, hogy a nyílászárókat bár kicserélték, a régiek stílusához igazodva gyártatták le az újakat. Így mind az ajtók, mind az ablakok a múlt század eleji formákban adják vissza az épület hangulatát. Ez annál is inkább dicséretes, mivel a legtöbb település vezetősége inkább a felújítandó ingatlanok funkcionalitására fókuszál, mintsem hogy ilyen „apróságokkal” adózzanak az építészeti hagyományoknak.

lassan 2

Nagy István polgármester a belső tér átalakításáról beszél

A témához kötődik az is, hogy Érkörtvélyesen az utóbbi két esztendőben elmaradt a hagyományos dinnyefesztivál. Nagy István polgármester ezt azzal magyarázta, hogy a település eddig nem rendelkezett olyan helyiségekkel, ahol méltó módon lehetett volna vendégeket fogadni vagy előadásokat tartani. Nyárára várhatóan a kultúrotthont is befejezik, de ha ez valamilyen oknál fogva nem a tervek szerint történne, még mindig ott lesz a kulturális-adminisztratív központ, amelyet erre a célra igénybe tudnak venni.

A dinnyefesztivált idén augusztus második hétvégéjére tervezik.

Sütő Éva