Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lakossági fórumból sajtótájékoztató lett

Érdektelenség övezte az ingatlanadó-emelésről meghirdetett lakossági fórumot: az újságírókon és az előadókon kívül csak két-három ember vett részt az eseményen, melyet hétfőn délután szerveztek az RMDSZ váradújvárosi szervezetének székházában. Bár sokakat érint a téma, mégsem vették az emberek a fáradságot, hogy személyesen tegyék fel e témával kapcsolatos kérdéseiket a jelenlévő illetékes szakértőknek, ifj. Ritli Lászlónak, a nagyváradi tanács RMDSZ-frakciója vezetőjének és Huszár István alpolgármesternek.

Ifj. Ritli László és Huszár István

Ifj. Ritli László és Huszár István

Az adótörvénykönyv módosítása miatt a helyi önkormányzatok kénytelenek bevezetni azokat az újdonságokat, amelyek a kormány döntése értelmében ingatlanadó-emeléseket jelentenek. Eszerint például a Váradon (és persze megye- és országszerte) található, nem megfelelően karbantartott épületek tulajdonosaira többletadó róható ki. Ez elsősorban az épület homlokzatára érvényes, bár mint Ritli kifejtette, az emberek elsősorban a lakható részt teszik rendbe, és ha az épület külseje romos, az nem jelenti azt, hogy a beltér nincs karbantartva. „Legalább háromezer euróba is belekerülhet egy-egy ingatlan homlokzatának felújítása, és a mai gazdasági helyzetben erre nagyon keveseknek telik” – fogalmazott. Éppen ezért a decemberi tanácsülésen módosító javaslatokkal szeretnék elérni, hogy ne január 1-jétől alkalmazzák az adóemelést (a törvény értelmében egy elhanyagolt épület esetében az ingatlanadónak a duplája vagy akár ötszöröse is kiróható), hanem adjanak időt, lehetőséget annak tulajdonosának a felújításra. Tehát először is értesítsék a helyzetről, szólítsák fel arra, hogy amennyiben nem teszi rendbe ingatlanát, többletadót kell fizetnie. Ritli szerint legalább fél évet kéne adni ahhoz, hogy az érintettek lépéseket tudjanak tenni ingatlanuk felújítása érdekében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az érintett ingatlan tulajdonosa elvégzi a felújítást, értesítenie kell róla az illetékeseket. Ugyancsak fontos javaslat, hogy minden ilyen elhanyagolt ingatlant vegyenek be abba a programba, amelynek keretében az önkormányzat kedvezményes hitelt biztosít a felújításhoz a tulajdonosnak, aki előnyös kamattal azt részletekben törlesztheti.

Ritli egyébként felvetette a kérdést: „Vajon biztos-e az, hogy ez a többletadó alkalmas lesz arra, hogy az ingatlanok tulajdonosait arra késztesse, hogy helyrehozzák, rendbe tegyék az épületeket?”

A nem karbantartott épületek esetében egy sor műszaki felmérés és döntési folyamat után vethető ki többletadó. El kell készülnie egy városi szabályzatnak és egy állapotfelmérő táblázatnak az ingatlanok külső állapotáról. A felmérés alapján a városi főépítészi hivatal javasolhatja, hogy bizonyos ingatlanokat a tanács elhanyagoltnak minősítsen, döntve így annak felüladóztatásáról.

A cél egyébként a város arculatának javítása, a műemléképületek rendbetétele. Nagyváradon a többségében érintett épületek a városközpontban vannak, illetve a főbb, forgalmasabb utak mentén. Nem jelentenek ez alól kivételt a tömbházak sem.

Sükösd T. Krisztina