Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lakossági fórum volt Hegyközszentmiklóson

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere szerda délután Hegyközszentmiklóson kezdte falugyűléseinek sorozatát. Az elkövetkező napokban sort kerít majd egy-egy találkozóra a lakosokkal valamennyi, Székelyhídhoz tartozó településen.

Mocsár László helybéli tanácsos rövid köszöntőjével kezdődött a gyűlés, majd Béres Csaba számolt be az elmúlt időszak történéseiről. Kezdte mindezt az egyik legfájóbb ponttal, az ivóvízhálózat problémájával. Elmondása szerint Csokaly, Nagykágya és Hegyközszentmiklós egy közös pályázatot nyert az ivó- és szennyvízhálózat kiépítésére, melynek keretében Csokalyon teljesen, Kágyán pedig részben lefektették a csöveket. Ezek után tavaly áprilisban megbukott a demokrata-liberális kormány, az új kabinet pedig visszavonta a támogatást. Természetesen így sem maradnak víz nélkül az említett települések, viszont a polgármester szerint egy új struktúra kiépítésére lesz szükség a gondok megoldásához. Mivel az ivóvíz bevezetése olcsóbb és gyorsabb folyamat, ezért előbb oldják meg, még akkor is, ha később újra fel kell ásni a falut a szennyvízvezetékek lefektetése miatt.

Lakossagi

Béres Csaba és Mocsár László a hegyközszentmiklósi lakossági fórumon

De hogy jó hírekkel is szolgáljon, elmondta, tervben van a temetőhöz vezető út felújítása, a közvilágítás fejlesztése, előreláthatóan minden második póznára helyeznek majd világítótesteket. Az önkormányzat vásárolt egy másfél hektáros területet, amelyre a Teréz Anya Alapítvány új házakat épít. Végül nem maradt el a kész tények felsorolása sem: tízezer lejt szántak a helyi iskola melletti terület bővítésére, ugyanennyit járdafelújításra, húszezer lejt a kultúrház modernizálására, tízezret az egyház támogatására, végül harmincezer lejt költenek a helyi és a köbölkúti iskola renoválására.

Béres Csaba beszámolója után felkérte a mintegy 40 fős hallgatóságot, hogy kérdéseikkel is vállaljanak részt a fórumon. Szépen sorban szóltak fel a helybéliek, szóba került a kóbor kutyák ügye, az út- és járdaproblémák, a helyi bikaistálló tarthatatlan állapota, az árokásás és a termények megőrzése is. A polgármester ígéretet tett a problémák megoldására, és javaslatára a közbirtokossági ügyeket – melyek a szentmiklósiak szerint nem tűrnek halasztást – egy másik gyűlésen vitassák meg, ahol jelen lesznek az érdekeltek is, és ha kell, személyesen felülvizsgálja az adott kérdéseket. Az elöljáró fontos és kényes problémának tartja a lopások megakadályozását, mindenképp fejleszteni akarja a közbiztonságot. Ennek első lépéseként terve vették térfigyelő kamerák felszerelét a települések csomópontjain. Jó lenne, ha magyarországi mintára nálunk is létrejöhetne az önkéntes polgárőrség – amire, ha a román törvények megengedik, akár már jövőre sor kerülhet –, hisz néhány rendőr nem tudja ellátni hat település felügyeletét.

A találkozó végén Béres Csaba elmondta, hogy legnagyobb örömére Romániában elkezdődött egy folyamat, melyben sort kerítenek a földek összegzésére, a tulajdoni lapok felülvizsgálatára. Tudomása szerint Székelyhídról mintegy 440 hektár föld került idegen kezekbe. Remélhetőleg ezzel meg tudják majd oldani a területek nélkül maradt családok gondjait.

Juhász György