Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kutyadömping a Rhédey-kertben

Az emberek legjobb barátainak az elmúlt hétvégén három esemény keretében is alkalmuk nyílt arra, hogy megcsillantsák igazi szépségüket a megyeszékhelyen. A nagyváradi Rhédey-kert ugyanis két kutyakiállításnak és egy munkakutya-bemutatónak adott otthont. Az egész hétvégés rendezvény során a kutyák tehát nemcsak külső szépségükről, hanem bátorságukról, ügyeségükről és hűségükről is tanubizonyságot tettek. Mindhárom esemény Debrecen és Nagyvárad közös szervezésében zajlott, és szerepelt a Romániai Ebtenyésztők Egyesületének hivatalos versenykalendáriumában.

kutyadomping (1)

A show egyik szépsége a svájci fehér juhászkutya volt

kutyadomping (2)

A szépségért az ebeknek is meg kell szenvedniük

Ahogy azt már előzőleg is meghirdettük, az esemény lehetőséget biztosított arra is, hogy a leszármazási okmánnyal (pedigrével) nem rendelkező ebek nemzetközi versenybírók előtt bizonyítsák fajtisztaságukat, és ezzel elkerüljék a „tenyésztési érték nélküli” kutyákra 2013-ban kötelezővé tett sterilizálást. Mint a szervezőktől megtudtuk, kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. „Becslésem szerint több ezer, de lehet, hogy kétezer padigré nélküli fajkutya is él Váradon. A leszármazási okmány birtoklása nem kötelező, és eddig sokan nem is igényelték azt, mert nem akarták versenyeztetni vagy tenyészeti célokra használni kutyáikat. De az új rendelet január elsejétől minden gazdát arra kötelez, hogy ivartalaníttassa pedigré nélküli kutyáját”– hangsúlyozta a főszervező.

kutyadomping (3)

Több tenyésztő is eladásra kínált kölyköket a kiállításon, képünk a weimari vizslák ketrecénél készült

kutyadomping (4)

Precíz beállítás a német juhászoknál

kutyadomping (5)

Komondor-pár és a gazdi

A hétvégi megmérettetésre több mint hatszáz fajkutya gyűlt össze, köztük különlegesen ritka fajok is, mint például a tibeti dog, a Chornyi-terrier (orosz fekete terrier) vagy a japán Chin-spániel, amelyek ritkán fordulnak meg a bihari megyeszékhelyen – mondta el lapunknak Valentin Călin Mitra főszervező, a nagyváradi ebtenyésztők egyesületének elnöke. Emellett természetesen szép számban képviseltették magukat a hagyományos román kutyafajták (mint például a Kárpáti pásztorkutya, a Mioritic, vagy a bukovinai juhászkutya) és a magyar kutyafajták is (mint a kuvasz, a magyar vizsla, a komondor, a puli és a pumi). A szervezőknek kellemes meglepetést okozott, hogy a negyedik csoportban, a tacskók megmérettetése népszerű és szoros versenyt hozott – idén kilenc kutyus versengett ebben a kategóriában, melyben néhány évvel ezelőtt még csak egy vagy két konkurens szerepelt. Mi több, az idei világbajnoki címet elnyerő tacskó is jelen volt a nagyváradi versenyen.

kutyadomping (6)

Több mint kétszáz kupa került kiosztásra

kutyadomping (7)

Egy féléves amerikai akita kölyök

Különlegességet jelentett, hogy a szombati kiállítást követően a résztvevők jelentős része átautózott Debrecenbe, hogy egy éjszakai szépségversenyen vegyen részt, vasárnap délelőtt azonban már újra itthon volt a népes kutyacsődület, amelyre egyébként rengeteg váradi volt kíváncsi. A versenyzők között különböző kategóriákban közel kétszáznegyven kupát és kutyaeledel-csomagot osztottak ki prémium gyanánt.

Sz. G. T.