Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kulturális projektekkel pályáznak

Rendkívüli ülést tartott a Bihar megyei önkormányzati képviselőtestület, ezen mindkét, a megyei stratégiai kulturális projekthez kötődő határozatot vita nélkül jóváhagyták a tanácstagok.

Fotó: agentianewsbihor.ro

Fotó: agentianewsbihor.ro

Mindkét határon átívelő projektben Debrecen a projektvezető, és a Bihar Megyei Tanács a partner. A cívisvárosban színházfelújításra fordítják majd az elnyert támogatást, megyénkben pedig az egyik projekttel 970 ezer euróra pályázik a Szigligeti Színház, melyből – mint Pásztor Sándor tanácselnöktől megtudtuk, kampányígéretéhez híven – kialakítják a forgószínpadot, emellett korszerűsítik a fény- és hangtechnikát, valamint a Szigligeti és Regina Maria Társulat is kap egy-egy autóbuszt. A második projektben Bihar megye részéről a Körösvidéki Múzeum vesz részt, a megpályázott 2,7 millió euróból befejezhetik a múzeum második és harmadik emeletének berendezését. Az új múzeumra az elmúlt másfél évben pályázatokból több mint tízmillió eurót szereztek, s a felújítás hosszú évekig tartó stagnálása után megnyitott múzeum munkálatait befejezhetik a kulturális projekt révén. Ebben a projektben partner a Várad folyóirat is, mely a 670 ezer euróra becsült összegből alakíthatja át a várad-velencei kultúrházat multifunkcionális kulturális központtá.

Pásztor Sándor az ülésen azt is elmondta, a rendkívüli ülést azért kellett összehívni, hogy a január 15-i határidőig hiánytalanul benyújthassák a szükséges iratokat.

Fried Noémi Lujza