Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kulturális programok a Szent László Napokon

A június 19–25. között zajló Szent László Napok programjaiból ismertettek ezúttal a szervezők néhányat, amelyek a rendezvénysorozat kulturális kínálatára, pontosabban különböző kiállításokra szeretnék felhívni a figyelmet.

Antik Sándor, Balázs Zoltán, Zatykó Gyula és Nagy Barna József

Antik Sándor, Balázs Zoltán, Zatykó Gyula és Nagy Barna József

A nagyváradi vár konferenciatermében ismertettek tegnap néhány kulturális programot a Szent László Napok szervezői: Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, Antik Sándor, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) képzőművészeti tanszékének professzora, Balázs Zoltán, a PKE képzőművészeti tanszékének adjunktusa, valamint Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke.

Az egymással a Szent László Napok rendezvénysorozat indulása óta együttműködő két intézmény képviselői közül elsőként Zatykó Gyula közölt a programokból: előrendezvényeként június 18-án, vasárnap, Kósa Klára kerámiaművész a zsidó vallásnak emléket állító, tizenkét darabból álló kiállítása nyílik meg.

Balázs Zoltán elsősorban a reklámgrafika területén létrehozott alkotások kiállításainak június 20-i, keddi megnyitóiról beszélt, amelyek természetesen, mint az összes hasonló jellegű programok, a Szent László Napok végéig megtekinthető lesz majd: a sepsiszentgyörgyi nyolcnapos Design-Hét, valamint a csernátoni tábori alkotásai, a PKE diákjainak plakátkiállítása Photo Ludens címmel, illetve jármű-formatervezők kiállítása is megtekinthető lesz, amely jelenleg a Balassi intézet jóvoltából Bukarestben szerepel.

Antik Sándor a szintén 20-án nyíló harmadik ArtGenerator. Multimédia-alkotások címet viselő kiállítás kapcsán a PKE hallgatóinak, végzőseinek vizsgamunkáiból és év közben kivitelezett feladataiból kínál egy betekintést, amelyek a digitális technika nagyon érdekes megoldásait alkalmazva készültek, mint például a vár 3D-s rekonstrukciói képekben és filmekben.

Nagy József Barna négy programot ismertetett: június 21-én, szerdán, 11 órakor, hazai és magyarországi kutatók, történészek és lelkészek tartanak konferenciát a váradi reformációról; június 24-én, szombaton pedig Szent Lászlóról szóló előadások lesznek hallhatóak a délelőtt folyamán, amelyek között szerepel dr. Fodor János, nyugalmazott onkológus, az MTA doktorának Szent László-templomokról szóló előadása; 15 órától dr. Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem antropológusának előadása Szent László koponyaereklyéjének vizsgálatával kapcsolatban; valamint dr. Kristóf Lilla Alida e témát feldolgozó kötetének bemutatója, amelyet most először vehet szemügyre a nagyközönség, még a győri bemutató előtt.

Zatykó Gyula az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a kulturális programok tovább gazdagodnak: június 23-án, pénteken, 18 órától egy Csíki Ibolya és Varga Vilmos színművészekre való megemlékezéssel Ifjúság és Vénség címmel, június 25-én, vasárnap, 16 órától a Darvas–La Roche-ház bemutatásával Simon Judit vezetésével, valamint szintén június 25-én, 17 órától egy Szent Lászlóval kapcsolatos kvízzel Ki tud többet Szent Lászlóról? címmel. A hatfősre tervezett csapatokba a Szent László Napok facebook-oldalán lehet jelentkezni.

A rendezvények a nagyváradi várban és a PKE épületében kapnak majd helyet.

Szamos Mariann