Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Különleges versenymű és leckekoncert

Igazi zenei ritkasággal is szolgál a filharmónia ma este 19 órakor kezdődő hangversenye, amelyet Romeo Rîmbu, az intézmény állandó karmestere vezényel, a meghívott szólista pedig egy fiatal zongorista hölgy, Teodora Tonea Owen (képünkön).

Muszorgszkij Éj a kopár hegyen c. vérpezsdítő orosz színeket ontó hangverseny-fantáziájával indul a koncert, majd az említett zenei különlegesség, egy ízig-vérig romantikus lelkületű, nagyszabású virtuóz alkotás, a lengyel-zsidó származású Moritz Moszkovszkij ritkán hallott E-dúr zongoraversenye következik, végezetül pedig Dvořák népszerű IX., ún. „Új világ” szimfóniája.

Kulonleges

A filharmónia szerda délelőtti sajtótájékoztatóján találkozhattunk a koncert két főszereplőjével. Romeo Rîmbu a műsorválasztásról szólva megemlítette, számára külön öröm, hogy épp azt a Dvořák-szimfóniát vezényli ma, amivel 1988-ban karmesterként debütált.

A marosújvári születésű (1989), Nagyváradon nevelkedett Teodora, aki 2011-es váradi hangverseny-debütje óta (Grieg) rendkívül energikus zongoristaként élhet emlékezetünkben, időközben sok tapasztalattal gazdagodott: Glasgowban elvégezte a zeneművészeti főiskolát, majd az Ohiói Egyetemen folytatta tanulmányait, és egy amerikai fotóművész-újságíró boldog felesége lett. Teodora fiatal kora ellenére rendkívül éretten nyilatkozott arról, hogy mostani programválasztása mennyire nem véletlen. A zsidó származású Moszkovszkij zongoraversenyét, amelybe egyébként már az első perctől beleszeretett, szándékosan tűzte műsorára, a közelgő január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknapra gondolva, egyben Nagyvárad számtalan zsidó származású háborús áldozatára is emlékezve, és a még megmaradtaknak ajánlva a művet.

Nem tartozik szorosan a témához, de a mai nap folyamán nem a szimfonikus koncert az egyetlen rendezvény a filharmóniában, hiszen 13 órakor az intézmény énekkara, Lászlóffy Zsolt karnagy vezényletével tart magyar nyelven ismertetett leckehangversenyt.

T. G.