Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Különleges sikerekkel zárta 2014-et a nagyváradi Euro Foto Art

Az Euro Foto Art Egyesület különleges sikerekkel zárta a 2014-es évet – tájékoztatott Tóth István, az egyesület, illetve a Tavirózsa Fotóklub elnöke. Kiemelkedő sikernek számít a Kulturális Minisztérium védnökségével megrendezett három Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál. Ebben a kontextusban 2014. január 10-én avatták fel a Balassi Intézetben (Bukaresti Magyar Intézet) a második Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivált, melynek tiszteletbeli meghívottai a Moldovai Köztársaság fotóművészei voltak – a megnyitó ünnepségen részt vett Anatol Poiata, a Moldovai Fotóművészeti Unió elnöke. Az eseményen dr. Radu Igazság egyetemi tanár bemutatta a Román Televízió magyar szerkesztősége által Szathmári Pap Károlyról készített dokumentumfilmjét, és megnyitották Baranyi Ildikó bukaresti fotóművész egyéni kiállítását is, továbbá 2014. január 11-én egy napra megnyitották a fővárosi Egyetemi Passzázsban a Moldovai Fotóművészeti Unió tagjainak munkáiból rendezett reprezentatív szabadtéri kiállítást, mely rekordszámú, több mint 4000 fővárosi fotóművészetet kedvelő közönséget vonzott.

kulonleges 1

A moldovai fotóművészek tárlatát a nagyváradi Euro Foto Art Galériában is megnyitották január 13-án, ami városunkban is rendkívüli módon elnyerte a közönség tetszését. A nemzetközi fotográfiai fesztivál keretén belül mintegy 30 fotóművészeti tárlatot nyitottak meg Románia, Magyarország, a Moldovai Köztársaság, Szerbia, Ukrajna különböző galériáiban, illetve bemutatták a dokumentumfilmet az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is. Az elmúlt évben a moldovai fotóművészek tárlatát bemutatták jászvásári, galaci és slatinai galériákban is. A fesztivál záróünnepségére 2014 február 10-én került sor a Moldovai Szabad Nemzetközi Egyetem Könyvtárában, melyen részt vett a két fotóegyesület elnöke, valamint őexcellenciája Tong Mingtao, a Kínai Népköztársaság moldovai meghatalmazott nagykövete is. Ebből az alkalomból megnyitották Tóth István AFIAP Kínai impressziók című egyéni kiállítását, melyet a szerző a kiállítás után az Egyetemi Központnak adományozott.

kulonleges 2

A harmadik Európai Fotográfiai Fesztivál 2014. május 9-én kezdődött a bukaresti Román Kulturális Intézetben (ICR), melyen jelen volt Oana Valentina Suciu az ICR képviselője, Deustch Júlia, az Európai Bizottság Romániai Képviselete részéről, illetve Tóth István a nemzetközi fotográfiai fesztivál igazgatója. Az avatóünnepség után nyitották meg és adták át a VII. Eurofotoart Nemzetközi Szalon Szathmári Pap Károly érmeit. Az Európa Napi Nemzetközi Szalont aznap és ugyanabban az órában nyitották meg a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A nemzetközi fesztivál keretén belül 27 fotóművészeti kiállítást nyitottak meg moldovai, magyarországi, romániai, szerbiai, ukrajnai galériákban.

kulonleges 3

A II. Romániai–Kínai Fotográfiai Fesztivált, Románia és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének 65. évfordulója, illetve Kína Nemzeti Ünnepe tiszteletére nyitották meg 2014. szeptember 26-án a Bukaresti Nemzeti Könyvtár aulájában. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Irina Sanda Marin Cajal a Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára, Yan Jianwu a Kínai Népköztársaság Romániai Nagykövetségének kulturális tanácsosa, és természetesen Tóth István fesztiváligazgató is. Itt került megnyitásra a mintegy 200 fekete-fehér és színes fotográfiából álló Festői Románia és Kína című kiállítás, melyet a legrangosabb romániai és kínai fotóművészek munkáiból állítottak össze, bemutatták ugyanakkor a Kulturális Minisztérium anyagi támogatásával nyomtatott színes katalógust is, mely az Euro Foto Art kiadó gondozásában jelent meg. A fesztivál keretében mintegy 14 – kínai-, illetve Kínában készült képből rendezett – kiállítás megnyitójára került sor élesdi, bukaresti, nagybányai, nagykárolyi, kolozsvári, galaci, nagyváradi, nagyszalontai, slatinai és szucsávai galériákban.

kulonleges 4 (tartalek)

Az elmúlt évben a Bihar Megyei Tanács védnökségével az Euro Foto Art Galériában továbbá mintegy 21 fotóművészeti kiállítást rendeztek. A nagyváradi közönség így több mint 2.000 alkotást tekinthetett meg számos európai ország művészeitől (Horváthország, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Szlovákia és persze Románia), illetve a távoli Kínából és Japánból.

Nagy sikernek örvendett az Euro Foto Art és a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klub-tagjainak alkotásaiból összeállított Dialógus… elnevezésű vándorkiállítás, melyet 2014-ben 10 városban – Bukarest, Kolozsvár, Galac, Marosvásárhely, Nagykároly, Krosno (Lengyelország), Debrecen (Magyarország), Kassa (Szlovákia), Ungvár (Ukrajna) és Sencsen (Kína) – mutattak be.

Ugyancsak 2014-ben mutatták be a Sencseni Nemzetközi Szalonban (Kína) először a Szathmári Pap Károly fémjelezte arany, ezüst és bronzérmeket, amely immár bejegyzett márkanévnek számít Romániában.

Egy másik különleges arany életműérmet is kiadtak, melyet azok a fotóművészek kapnak, akik különleges eredményt értek el életük során és szolgálták az egyetemes fotóművészetet. Ilyen életműdíjat adtak át 2014-ben Tóth István EFIAP ceglédi fotóművésznek Révkomáromban, Felen Ferenc EFAIP fotóművésznek Aradon és Haragos Zoltánnak EFIAP Marosvásárhelyen.

A Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) lehetőséget biztosított tagjainak, hogy részt vegyenek a FIAP Fotóklubok Világkupáján, melyen értékelhető eredményt értek el. Az elmúlt évben 21-re nőt azoknak az egyesületeknek és fotókluboknak a száma, akik partneri szervezetei lettek az Euro Foto Art Egyesületnek. Ezek között találhatóak csehországi, kínai, oroszországi, japán, magyarországi, szlovéniai, szerbiai, romániai és ukrajnai szervezetek is.

Pozitívan értékelhető az is, hogy 2014-ben Váradon meghaladta a 200-at az alkotó és pártoló egyesületi tagok száma. Köztük találhatóak angliai, amerikai, magyarországi, romániai és ukrajnai fotóművészek egyaránt. Különlegesnek értékelhető az is, hogy az Euro Foto Art Egyesület összeállította a közhasznú státuszt jelölő gazdag dokumentációját, amelyet pozitívan értékelt Románia Kormányának Főtitkársága is, akik a dokumentumokat a Kulturális Minisztériumba továbbították véglegesítésre.

Tóth István