Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Küldöttgyűlést tartott az EMNP

Június 5-én helyi választásokat tartanak, így arról lesz lehetőségünk dönteni, hogy a következő négy évben kik képviseljenek bennünket a helyi és megyei önkormányzatokban, illetve milyen polgármesterek vezessék településeinket. Az elmúlt hét végén, péntek délután tartotta jelöltállító küldöttgyűlését az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete. A nagyváradi városháza üléstermében megtartott gyűlésen a küldöttek véglegesítették a Néppárt megyei tanácsosi jelöltlistáját – tudatta az EMNP sajtóirodája.

kuldottgyulest

A küldöttgyűlés megható eseménye volt, hogy ha kis időre is, de az 1903-ban átadott nagyváradi városházára visszatérhetett a magyar zászló, illetve a Partium lobogója is helyet kapott a jeles épület dísztermében.

A küldöttgyűlést Zatykó Gyula országos alelnök helyzetértékelő beszámolója nyitotta meg. Mint elhangzott, jogos és fontos erdélyi és partiumi igény, hogy a magyar politikai alakulatok fogjanak össze. „Sajnos akárhány javaslatot is fogalmazott meg a Néppárt országos vezetősége, az RMDSZ mindegyiket elutasította, sőt a nagyobbik magyar párt részéről országos érvényű tiltás van érvényben minden helyi koalíció esetére is. Javasoltuk, kössön a két szervezet koalíciót, ahogyan arra a Német Demokrata Fórum és román pártok között már volt példa, hiszen az NDF is kisebbségi szervezet. Javasoltuk, hogy hozzunk létre közös választási pártot, ha az emelt bejutási küszöb elérése az akadály és azt is javasoltuk, hogy kölcsönösen léptessük vissza jelöltjeinket, ahol létszámunk és arányunk nem engedi meg a két magyar jelölt sikerét. Mindig elutasítás volt a válasz. Hirdetik, de nem akarnak összefogást” – összegezte Zatykó. Mondanivalóját kiegészítette azzal is, hogy korruptakkal nem lehet összefogni. Akiknek a korrupciós ügyeitől hónapok óta hangos a sajtó és bármikor letartóztathatják őket, mert másfél évtizedien át gazdagodtak a közösség kárára, biztosan nem lehet szövetséget kötni – mondta. Kitért Tőkés László EP-képviselő napokban elvett állami kitüntetésére, melyet a teljes erdélyi magyarság arculcsapásaként értékelt, egyúttal kijelentette, hogy a Néppárt jottányit sem távolodik a temesvári eszméktől, és kiáll Tőkés László és a szabadság eszméje mellett. Végezetül a Székely Szabadság Napja kapcsán elhangzott: ma már teljesen világos helyzet állt elő, egyik oldalon az autonomista erők: a Néppárt, az EMNT, az SZNT, másik oldalon a bukaresti zsákmánypolitika hívei, ahova sajnos az MPP is felsorakozott.

Csomortányi István Bihari megyei EMNP-elnök elmondta, hogy minden akadályozó szándék ellenére is mozgalmas és munkás négy évet tudhat maga mögött a Néppárt megyei szervezete. Jelenleg tizennégy bihari önkormányzat helyi tanácsában dolgoznak néppártos tanácsosok és dacára a polgármesterek állandó titkolózásának, a korántsem baráti viszonyoknak, ma már vannak hivatalok, ahol kétszer is meggondolják, hogy hogyan és mire költik a közpénzeket, mernek-e korrupciógyanús ügyekbe belevágni, hiszen a Néppárt egyre hatékonyabban látja el a felvállalt kontrollszerepet. A jellemző viszonyokra példaként emelte ki az érmihályfalvi tanácsot, ahol négy év alatt az RMDSZ-es többség egyetlen egy néppártos javaslatot sem szavazott meg. A Néppárt idén közel kétszer annyi községben indít jelölteket, mint négy évvel korábban, hiszen egyre több településen gondolják szükségesnek a változást. Sajnos sok esetben, ma már nem is a hivatalban lévő vezetők bosszújától való félelem, a fenyegetések és zaklatások, hanem a kivándorlás a legnagyobb akadálya a szervezet bővülésének. Azok közül a tehetséges fiatalok közül, akiknek szerepet szántunk az önkormányzatokban, jobb híján nagyon sokan külföldön kényszerültek munkát vállalni – hangzott el. Az elért eredmények között lehet számon tartani az egyre bővülő civil szférának nyújtott segítséget. A Néppárt önkéntes-hálózatának az EMNT irodáival közösen végzett hatalmas munkája fekszik a honosítási folyamat bihari sikertörténetében is.

A hozzászólások során Nagy József Barna hangsúlyozta: történelmi lehetőség áll most a bihari magyarság előtt. Változtathat sorsán és a korrupciós ügyek sokaságában fuldokló jelenlegi önkormányzati vezetők helyett a nehéz ellenzéki időkben már bizonyított jelölteknek szavazhat bizalmat. A küldöttgyűlés legpontosabb összefoglaló mondatát az érseléndi küldöttként érkezett Kaba János adta, aki felszólalásában elmondta, nem csupán magyarságunkért kell kiállni, hanem az életünket tönkretevő, minden céljaként az anyagi haszonszerzést meghatározó erők ellen is. „Nekünk a pénzt kell legyőzni” – mondta.

Végezetül a küldöttgyűlés döntött a Néppárt megyei tanácsosi listájáról is, melyet első helyen a szervezet megyei elnöke, Csomortányi István, második helyen Nagy József Barna, az EMNT nagyváradi irodavezetője, harmadik helyen a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, Dr. Szilágyi Ferenc, negyedik helyen Kálmán Balázs informatikus, az EMNT Partiumért felelős alelnöke, ötödik helyen pedig a közgazdász Pólik Levente vezetnek majd. A következő helyeken a küldöttgyűlés döntése értelmében a szervezet városi és községi polgármesterjelöltjei és tanácsosi listavezetői szerepelnek – írta az erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.