Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kreativitásra tanították a diákokat

Április 22–24 között megyei ifjúsági konferencia zajlott Belényesben, melynek keretében a helyi iskolák diákjai kisebb munkacsoportokra osztva olyan témákról beszélgettek és tanultak, mint a kreatív írás, a színművészet, képzőművészet, beszédmondás, vagy az iskolai újság szerkesztése. A műhelymunkát belényesi és nagyváradi középiskolai tanárok, illetve egyetemi professzorok vezették. A rendezvény célja az volt, hogy fejlesszék a diákok kommunikációs készségét, illetve hogy felismerjék és kihasználják egyéni tehetségüket.

kreativitasra 4

Az első workshop pénteken zajlott a belényesi Nicolae Bolcaş Pedagógiai Líceumban, a többi pedig a biharrósai önkormányzat által biztosított központ meseszép, természetközeli helyszínén zajlott. A gyerekek improvizációs gyakorlatokon, zenei-, festészeti- és grafikai foglalkozásokon, népművészeti műhelyeken vettek részt – csupa olyan aktivitáson, amelyben kibontakoztathatták kreativitásukat.

„Felejthetetlen élmény számomra ez a konferencia. Jó volt olyan fiatalokkal találkozni, akiknek hasonló az érdeklődési körük, mint az enyém, de a legnagyszerűbb dolog az volt, hogy a foglalkozások során önmagamról is sok újat megtanultam” – mondta a színművészeti és kreatív-írási műhelyen résztvevő egyik diáklány.

A konferencián összesen 65 diák vett részt, akik kisebb csoportokra osztva, forgószínpad-szerűen haladtak végig a workshopokon. A kézimunka-foglalkozás során újrahasznosított anyagokból készítettek dísztárgyakat, a zeneórán pedig román népdalokkal és népi motívumokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az angolul tanulók ugyanakkor részt vehettek két nagyon érdekes előadáson, melyeket Simona Laurian-Fitzgerald, a Nagyváradi Egyetem oktatója, valamint Carlton Fitzgerald, az Egyesült Államokbéli New England College professzora tartott. A foglalkozás keretében, a gyerekek zenei úton ismerkedhettek meg az angol nyelvvel.

A konferencia fénypontja volt a Farcu-kristálybarlangba tett látogatás, valamint a hagyományos biharrósai bukták kóstolója. A rendezvény főszervezője a biharrósai Permanenţe Kulturális Egyesület volt.

Sz. G. T.