Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kreativitás számítógépek nélkül

Két lengyel grafikusművész tartott kreációs műhelymunkával egybekötött előadást kedden a nagyváradi művészeti líceum diákjainak. Ryszard Kajzer és Sebastian Kubica, a lengyel plakátművészeti iskola képviselői igyekeztek arra ösztönözni az érdeklődő fiatalokat, hogy szakadjanak el a számítástechnikai eszközöktől, és használják szabadon kreativitásukat, kézügyességüket.

kreativitas

A diákok különböző méretű fehér lapokkal, festékekkel és színes ceruzákkal felszerelve hallgatták végig a vendégek előadását a különböző korokban – köztük a kommunizmus alatt – készült színes és fekete-fehér plakátok stílusjegyeiről, valamint azokról az üzenetekről, amelyeket hordoznak. A lengyel tanárokat lenyűgözte a diákok fogékonysága és pozitív hozzáállása. „Nyitott, érdeklődő és vidám fiatalokat ismerhettünk meg. Nagyon jó hangulat volt a közösségben. Olyanok ők, mint a hófehér lapok, amelyekre bármit lehet még festeni. Rajtuk múlik, hogy merrefelé fejlődnek, milyen témákat választanak majd, és milyen technikákat fognak használni. A műhelymunka során elsősorban azt próbáltam elérni, hogy szakadjanak el a számítógéptől, és gondolkodjanak szabadon, leljék örömüket a grafikusi munkában” – nyilatkozta Ryszard Kajzer.

Három lengyel grafikusművész (Tomasz Boguslawski, Ryszard Kajzer és Sebastian Kubica) munkáiból egyébként nagyszabású kiállítást nyitottak tegnap a barokk palotában. Az esemény a Körösvidéki Múzeum és a bukaresti lengyel intézet közös szervezésében valósult meg, és hetven plakátot vonultatott fel, amelyek március 1-jéig lesznek megtekinthetők a helyszínen.

Sz. G. T.