Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kreatív diákok a környezet védelméért

A nagyváradi Lorántffy és Szent László iskolák lelkes közös diákcsapatának vándortárlata érkezett meg szerda délután a Tibor Ernő Galériába.

A környezet megóvásának jegyében kiállított figyelemfelkeltő plakátfestményekkel az iskolások egy nagyméretű nemzetközi projekthez csatlakoztak, az ún. ökocivilizációs játékokhoz, mely a gyerekek kreativitását felébresztve hivatott környezettudatos viselkedésre nevelni az új generációt. A közép-kelet európai nemzetközi programnak része a Kárpát-medencében évről évre zajló Székely Kapuk-Zöld Kapuk elnevezésű kezdeményezés, mely a magyarországi és határon túli iskolák diákjait mozgósítja.

Kreativ

A margittai Horváth János Elméleti Líceum csapata, Marian Noémi rajztanárnő vezetésével immár harmadik éve vesz részt a projektben (melyhez iskolájuk elsőként csatlakozott Bihar megyéből), így évente két másik csoportot úgymond mentorálhat, azaz felkarolhat a nagy nemzetközi játékba, mely nemcsak nevelő, de egyben jótékonysági célú. Az idén először lépett be ily módon a vándorkiállításba két nagyváradi iskola egyesített csapata, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum III-VIII. osztályos diákjai, Márton Katalin rajztanárnő vezetésével. A Lozsuszel’ Art művésznéven egyesült lelkes kis csoport témája az Élet-fa címet viseli.

A kiállított munkák mellé a diákok egy felolvasott tanulságos mesével is kedveskedtek tegnap a TEG-ben, ezzel is felhívva mindenki figyelmét: óvnunk és ápolnunk kell csodálatos Földünket, s legalább azzal foglalkozzunk emberséggel, amit az emberiség még nem tett tönkre.

Tóth Gábor