Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvitán a váradi költségvetés

Március 24-én, pénteken 16 órától tartanak közvitát Nagyvárad 2017-es költségvetéséről, melynek tervezetét március 10-én mutatta be Eduard Florea, a váradi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetője (képünkön). Bár a közvitát március 24-én megtartják, a javaslatokat március 25-éig várják a primarie@oradea.ro e-mail címen vagy a 0259/437-544-es telefaxszámon, a büdzsétervezet várhatóan március 30-án kerül a tanácstagok elé. A költségvetés tervezetét a polgármesteri hivatal www.oradea.ro honlapján, a Közviták (Dezbateri publice) menüpont alatt olvashatják.

kozvitan

Nagyvárad tervek szerint 2017-ben több mint egymilliárd lejből, egészen pontosan 1 027 574 340 lejből gazdálkodhat. A tervek szerint a bevételi oldal 30,06 százaléka saját jövedelemből származik, 38 százaléka az önkormányzatnak alárendelt intézmények bevétele, az állami költségvetésből a váradi büdzsé 25,6 százalékára számítanak. Kölcsönökből a büdzsé 0,7 százalékát fedezik, és nagyon kicsi, mindössze 0,4 százaléka az uniós támogatásokból származó pénz. Ennek oka, hogy a különféle pályázati útmutatók – és emiatt a pályázatok megjelenése is – késik. A költségvetési többlet 4,7 százalék.

Befektetésekre saját forrásokból 124,2 millió összeget fordít az önkormányzat. Folytatják többek között a Nymphaea Élményfürdőhöz vezető út kialakítását, a városközpontban a műemlék épületek – például a Fekete Sas-, a Stern-, az Apolló- és a Moskovits-palota – homlokzatainak felújítását, az 1-es és az 5-ös számú távfűtési fővezetékek összekötését stb.

Új befektetéseket is felsorolt Eduard Florea, ezek között például a vissza nem térítendő támogatások lehívásához szükséges dokumentáció elkészítését, a Zöldfa (ma V. Alecsandri) utca felújítását, az Ócskapiac elköltöztetését, az új Körös-hidat említette.

Fried Noémi Lujza