Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvita volt, érdeklődők kevesen

Kedden délután a városháza dísztermében tartottak  közvitát Nagyvárad költségvetéséről, ezen főként újságírók és városi önkormányzati képviselők jelentek meg, érdeklődők kevesen voltak, mindazonáltal elhangzottak javaslatok a tanácstagok asztalára ma kerülő büdzsé kapcsán. A megjelenteket Ovidiu Mureşan alpolgármester köszöntötte, a büdzsétervezetet Eduard Florea városmenedzser mutatta be, de jelen volt Nadia Haş gazdasági igazgató és Simona Vlad irodavezető is.

Idén 1,4 milliárd lejjel számol a váradi költségvetés, és rekordösszeget, közel 838 millió lejt szánnak a befektetésekre, a működési költségekre 574 millió lej jut. Folytatnak sikeres programokat, mint például az aranylakodalmasok díjazása, a II osztályos diákok úszásoktatásának finanszírozása és a külügyminisztériummal közösen támogatják a magyarországi Méhkeréken oktató tanárokat is.

kozvita

A fontosabb befektetések között említette a városmenedzser az úgynevezett gyorsforgalmi utat, az iskolai kampuszt, a főtér felújítását, a Fekete Sas-palotán végzendő munkálatokat, a Nymphaea wellnessközpontot stb. Az új befektetések között szerepel a Hack Halasi Gyula utca rendbetétele, itt tömegközlekedési útvonalat is kialakítanak, az Eurobusiness II. ipari parkban egy főútvonal kialakítása, illetve a 2014-2020-as költségvetési időszakban benyújtandó projektek megvalósíthatósági tanulmányaira négymillió lej szánnak.

A javaslatok rendjén Huszár István RMDSZ-es önkormányzati képviselő többek között egy egységes árú parkolási bérlet bevezetését szorgalmazta, Adelina Coste szociáldemokrata tanácstag a Sas-palota mozaikjának felújításáról érdeklődött. Egy hozzászóló az utcájukban elakadt vízvezeték-lefektetetést kérte, más pedig a Bihar FC ifjúsági tagozata miatt aggódott, utóbbiról kiderült, hogy szükség esetén átveszi azt a városi sportklub.

F. N. L