Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvita lesz a városrendezési szabályzatról

Augusztus 21-én, hétfőn 15–18 óra között közvitát szerveznek a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében az átdolgozott városrendezési szabályzatról.

Az indoklás szerint a szabályzat átdolgozására azért van szükség, mert nehézkesebbé vált a városfejlesztés, a júliusban elfogadott Általános Városrendezési Terv (PUG) előírásainak alkalmazása pedig konfliktushelyzetek okoz. A szabályzat védett építési övezetekre vonatkozó részén ugyanakkor nem akar változtatni az önkormányzat.

A városházi közvitákra nem a telt ház a jellemző… Archív fotó

A városházi közvitákra nem a telt ház a jellemző…
Archív fotó

Bár a közvitát augusztus 21-re tűzték ki, az érdeklődők szeptember 14-én tekinthetik meg az átdolgozott szabályzatot, interneten a http://www.oradea.ro/dezbateri-publice/dezbatere-publica-privind-revizuirea-regulamentului-local-de-urbanism linken, (itt egyébként a hozzászólásokhoz szükséges űrlapot is megtalálják)  személyesen pedig keddenként és péntekenként 13–15 óra között a Főépítész hivatalánál tehetik meg ugyanezt.

Fontosnak tartják megjegyezni, hogy egyelőre nem változtatnának például a város kül- és belterületén, illetve az Általános Városrendezési Terv mellékletein.

Közvitán bárki részt vehet a helyek számának függvényében, áll a hivatal honlapján, tapasztalatunk szerint az ilyen rendezvényeken nincs tömeg, volt rá példa, hogy több volt az újságíró, min az érdeklődő. Azoknak, akik szót kérnek, egy típusnyomtatványon kell feliratkozniuk, illetve a közvita előtt írásban s be kell nyújtaniuk álláspontjukat, névvel és elérhetőségekkel (név, cím, emailcím, telefonszám) együtt. Az írott álláspontokat, legtöbb két oldalt, az azarhitectsef@oradea.ro emailcímre vagy személyesen a hivatal ügyfélszolgálatán várják legkésőbb augusztus 18-áig.

Kérik, hogy a hozzászólok fél órával a közvita előtt jelenjenek meg, hogy nyilvántartásba vegyék őket. A hozzászólókat a feliratkozás sorrendéjében mikrofonhoz hívják majd, ők legtöbb két percben fejthetik ki az álláspontjukat, egy-egy hozzászólóra legtöbb öt percet szánnak. A hozzászólásokat felveszik, és ezek a közvita jegyzőkönyvébe kerülnek majd. Megjegyzendő, hogy ez az újságíróknak és a megjelenteknek „megfigyelői” szerepet szánnak, ők nem szólalhatnak meg míg tart a meghallgatás. A közvitához kapcsoló megjegyzéseket szintén szeptember 14-éig várják majd az arhitectsef@oradea.ro emailcímre vagy az ügyfélszolgálaton. A közvita jegyzőkönyvét az azt követőm két héten belül közzéteszik a városháza honlapján, és sajtóközlemény formájában is kiküldik majd.

Fried Noémi Lujza