Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvita kevés érdeklődővel

Pénteken délután tartották a nagyváradi költségvetés közvitáját. Az érdeklődés csekély volt, leginkább ifjúsági és civil szervezetek képviselői kértek szót, illetve az RMDSZ-es Kis Gábor, a szociáldemokrata párti (PSD) Mariana Balga és a liberális párti Laurenţiu Chiană szólt hozzá a vitához.

kozvita keves

Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetője, Nadia Haş aligazgató és Simona Vlad, a költségvetési osztály részlegvezetője képviselte az önkormányzatot, az igazgató részletesen bemutatta az 1,027 milliárd lejes büdzsét. Többek között elhangzott, hogy befektetésekre saját forrásokból 124 millió lejt szán idén az önkormányzat, folytatják a homlokzat-felújításokat, új híd és villamosvonal építését tervezik stb.

A jelenlévők érthető módon elsősorban a civil szervezeteknek szánt összegekre voltak kíváncsiak, mint kiderült, idén 300 ezer lejre pályázhatnak. A hozzászólások során Titus Maghiar, a Bihar megyei Diáktanács képviselője a tanulmányi ösztöndíjak kérdését tette szóvá, Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület vezetője pedig azt javasolta, hozzák létre a civil szervezetek besorolását, figyelembe véve, hogy kik szerveznek helyi érdekű programokat. A Nagyváradi Egyetem hallgatói szövetségeinek képviselői az egyetem támogatását kérték számon, ám megtudhatták, hogy a felsőoktatási intézmény a tanügyminisztériumhoz tartozik, így nem az önkormányzat dolga annak a támogatása.

Angela Popa, a Bihar megyei Nőszövetség elnöke azt javasolta, hogy a civil szervezetek projektjeinek értékelésekor vegyék figyelembe, mekkora réteget érint az adott projekt, Kis Gábor szintén a civil szervezetek kapcsán javasolt módosításokat, mint mondta, ezeket írásban is benyújtották.

A költségvetéshez Eduard Florea szerint ma még be lehet nyújtani módosító javaslatokat, a büdzsé tervezete március 30-án, csütörtökön kerül az önkormányzati képviselők elé.

Fried Noémi Lujza