Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvita a Nutriporkról a Gombában

Stratégiailag tökéletes helyet választottak a Nutripork vezetői arra, hogy a lehető legnehezebben juthassanak el az ügyben érdekelt nagyváradi polgárok az Őssi városnegyedet évek óta bűzzel elárasztó disznóhizlalda környezetvédelmi engedélyének megújítása kapcsán tartandó közvitára. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) weboldalán kedden tették közzé a közvita időpontját és helyszínét, ezt november 28-án, kedden 16 órától tartják, a nagyváradi Kálvária domb (ma Gomba) tetején levő étteremben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

A helyszínválasztás meglehetősen szokatlan. Ilyen volumenű ügyeket ugyanis általában a városháza nagytermében szoktak tárgyalni, amely minden városrész irányából könnyen megközelíthető. A Gomba étterem viszont személygépkocsi nélkül meglehetősen nehezen érhető el, különösen idősek számára. A domboldali sétányt és lépcsőfeljárót – mint köztudott – 2016 novemberében teljesen megsemmisítette egy földcsuszamlás, és azóta sem járható. Az étterem így kizárólag a Golgota (ma Graurilor) utcáról közelíthető meg, ahol a keskeny járdák és a meredek emelkedő miatt meglehetősen nehéz a gyalogos közlekedés.

A törvényes előírások szerint a közvitát az engedély megújításának kérvényezője, ez esetben a Nutripork vállalat kell megszervezze, de szükséges hozzá a környezetvédelmi ügynökség beleegyezése is. A helyszínválasztást hivatalosan egyik fél sem kommentálta, az APM sajtószóvivője csupán annyit közölt, hogy az ügynökség további felvilágosítást kért a szervezőtől a helyszínnel kapcsolatban.

Mint köztudott, a Nutripork vállalat szeptemberben kérvényezte az APM-nél az új környezetvédelmi engedély kibocsátását. Amennyiben az ügynökség megadja az engedélyt, a maximális kapacitással 10 ezer sertést tartó hizlalda, amely kibocsátott bűzével évek óta kínozza Várad-őssi lakosait, további 10 éven át működhet majd.

Florica Cherecheş nemzeti liberális képviselő ugyanakkor felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a farm engedélyeztetését javasló tanulmány egyik készítője Olimpia Mintaş, akit október 25-én az APM igazgatójának neveztek ki, vagyis felmerül az összeférhetetlenség kérdése.

A közvita időpontjáig az érdekelt nagyváradiak az APM székhelyén (Dacia sugárút 25/A szám) tekinthetik meg a Nutripork disznóhizlalda engedélyeztetésére letett dokumentációt, hétfőtől csütörtökig 8–16.30, illetve pénteken 8–14 óra között. A beadvány anyaga megtekinthető a Nutripork székhelyén (Újpalota, Câmpului utca 1 sz.) is.

A közvita előtt minden érdekelt állampolgár elküldheti javaslatait, meglátásait az engedélyeztetéssel kapcsolatban az APM e-mail címére (office@apmbh.anpm.ro).

Sz. G. T.