Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közvetítés kereskedelmi ügyekben is

Tegnap óta kereskedelmi perek esetén is kötelező a feleket tájékoztatni a közvetítés lehetőségéről (más területeken 2013. február 1. óta), így erre a napra időzítették bemutatkozásukat a Şuştac és Társai – Bihar közvetítői iroda munkatársai. A Şuştac és Társai lényegében a közvetítők (mediátorok) szakmai civil társasága. Irodájuk a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi, Úri (ma Ciorogariu) utca 65. szám alatti székhelyén, a második emelet 20-as számú irodájában található.

kozvetites 1

A kereskedelmi és iparkamara nagyváradi székhelye

A bemutatkozó sajtótájékoztatón megjelentek az iroda munkatársai, Ioana Coţan, Milia Coroiu, Valeriu Eugen Ciente és Mihai Benchiş, valamint Constantin Badea, a kamara igazgatója, Mina Giurea, a kamara gazdasági igazgatója, Diana Geambaşu közjegyző és Florentina Costaş ügyvéd.

Elsősorban az üzleti szférában tevékenykedőknek ajánlják szolgáltatásaikat, és jövő héten tartják az első közvetítést, mondta Benchiş, miután Badea köszöntötte a megjelenteket. Coroiu a mediálás előnyeit ismertette, mint mondta, a közvetítés célja elsősorban a felek közötti konfliktus megoldása. A mediátor lényegében semleges személyként közvetít a két (vagy több) érdekelt fél között, és segít megtalálni azt a  megoldást, amely mindenkinek megfelel, időt és pénzt takarítva meg azzal, hogy elkerülhető a hosszadalmas bírósági eljárás. Geambaşu elmondta, kettős minőségben van jelen, közjegyző és mediátor egy személyben, majd arról beszélt, a közjegyzők munkáját is egyszerűsíti a mediálás, mivel az iratok elkészítéséhez nem szükséges végighallgatni a feleket, azt már megtette közvetítő, és így az ügyfelek is időt nyernek.

kozvetites 2

Coţan, Coroiu, Geambaşu és Giurea

A közvetítés határidejére vonatkozó kérdésünkre Costaş elmondta, hogy miután az egyik fél megkeresi a közvetítőt, annak legtöbb 15 napon belül írásban értesítenie kell a másik (többi) érintett felet a közvetítési lehetőségről. Amennyiben a felek elfogadják a mediálást, annak időtartama attól is függ, hogy milyen más törvényes határidőket kell betartani, de a közvetítés akár egy per két tárgyalása között is lefolyhat.

Mina Giurea elmondta, hogy a kamara rendezvényein is népszerűsítik majd a közvetítőirodát, hiszen ez is a vállalkozásoknak, cégeknek nyújtott szolgáltatás. A sajtótájékoztató végén rövid bemutatót is tartottak a mediálásról.

kozvetites 3

Badea, Benchiş, Costaş és Ciente

Ami miatt fontos tudni a közvetítésről, az az, hogy augusztus elseje óta visszautasítják a kereseteket, ha a felek elmulasztják, hogy tájékozódjanak a mediálás lehetőségéről. Ha az egyik fél nem jelenik meg a közvetítésen, akkor aki ott volt, megkapja a jegyzőkönyvet, ezzel igazolhatja, hogy megtette a szükséges lépést. Amennyiben mindkét fél megjelenik a tájékoztatáson, erről egy tanúsítványt állít ki a közvetítő. Ha mindkét fél úgy dönt, hogy a mediálást választják, megköthetik a közvetítői szerződést, ebben rögzítik a találkozók időpontjait is.

Fontos tudni, hogy maga az első lépés, azaz a tájékoztatás ingyenes. Amennyiben a felek megkötik a szerződést, a közvetítői díj általában ezer lejnél kezdődik (ezt a felek közösen is fizethetik), a közvetítés végső díja függ a szükséges találkozók számától, időtartamától is.

Fried Noémi Lujza