Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Közösségépítő politikusnak tartom magam”

A december 11-ei parlamenti választásokon induló RMDSZ-es politikusok bemutatkozásának sorában Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és szenátorjelöltje, illetve Biró Rozália képviselőjelöltet mutatta be, kiemelve eddigi tevékenysége során tanúsított szociális érzékenységét és jó kapcsolatát a civil szférával.

Fotó: Szamos Mariann

Fotó: Szamos Mariann

 

Az RMDSZ országos Nőszervezetének elnöke, és az Európai Néppárt Nőszervezete (mely 30 országból 53 tagszervezetet ölel fel) hat alelnökének egyikeként, Biró Rozália szenátor a továbbiakban képviselőként szeretné folytatni munkáját. Parlamenti tevékenységéről részletes beszámolók olvashatók saját honlapján (birorozalia.ro), míg az elmúlt tizenhat évben – melybe 12 éves nagyváradi alpolgármestersége is beletartozik – az önkormányzati megvalósításai közül a teljesség igénye nélkül a következőket emelte ki: a vár felújításának projektjeit 20 millió euró értékben, második osztályos diákok úszásoktatásának anyagi támogatását, elsős és ötödikes diákok ingyenes egészségügyi szűrését, Debrecen és Nagyvárad együttműködésének kiépítését, valamint a városban működő nyugdíjasklubok megalapítását.

Közösségépítés terén számos olyan rendezvény megszervezése és civil megmozdulás fűződik a nevéhez, amelyek mostanra immár hagyománnyá erősödtek: Ki mit tud? vetélkedő, magyar kultúra napi ünnepségek, „Nyuszi ül a fűben” események, vagy a Partiumi Magyar Nyugdíjas Egyesület létrehozása.

Szenátorként 8 elfogadott törvény kezdeményezője, a Szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökeként 18 országos és 3 nemzetközi konferencia szervezését kezdeményezte.

Célkitűzései a jövőben a közösség biztonságát, a családok jólétét, valamint a megbecsülésben töltendő öregkort szolgálják. E célkitűzések megvalósítása érdekében a jövedelemadó csökkentését kezdeményezné a nagycsaládosok számára, a vállalkozók támogatása érdekében pedig a bürokrácia csökkentését, és egyszerűbb, átláthatóbb adózási rendszert szeretne megvalósítani, az idős korúak számára pedig értékálló nyugdíjakat, idősbarát közösségek építését szorgalmazza.

Biró Rozália megköszönte a Bihar megyei magyar közösség bizalmát, amelynek köszönhetően eddig tevékenykedett. A politikus az elkövetkezendőkben is az érdekképviselet és a közösségépítés érdekében szeretne dolgozni olyan kezdeményezések keretén belül, amelyek az egyházi, a civil és a magánszféra összefogásával bírnak.

A politikus felelősségvállalásra kéri fel a megye magyar polgárait, mert elmondása szerint csak így tudjuk „a Szövetség szőttesét szétszakíthatatlanra szőni”.

B. Á.