Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közösségépítő bibliahét Őssiben

Hétfőtől péntekig vakációs bibliahét zajlik Nagyvárad-Őssiben, abban a református egyházközségben, amely a megyeszékhelyen legnagyobb hagyománnyal rendelkezik a gyermekek szünidei foglalkoztatását illetően. Mint Fábián Tibor segédlelkésztől megtudtuk, a váradőssi bibliahetet ugyanis több mint két évtizede évente megrendezik, és az itteni gyülekezetben honosították meg elsőként ezt a nagyszerű hagyományt. A rendezvény elsősorban óvodás és iskolás gyermekeknek szól. A nyitóáhítatot hétfőn Csűry István királyhágómelléki református püspök tartotta meg, aki a gazdag ifjú példázatát mondta el a szép számban részt vevő gyermekeknek.

 

Az idei program alaptémája „az időutazó”, s keretében a résztvevő gyermekek minden nap egy-egy bibliai történettel ismerkednek meg. Az idei program főszervezője Péter Emília pedagógus, a felvigyázásban és étkeztetésben pedig a gyülekezet nőszövetsége is szerepet vállal.

A résztvevők reggelente áhítattal, történetismertetővel és énekprogrammal kezdenek, uzsonnázás után pedig szabadtéri színezéssel, rajzolással, kézimunkázással zárul a program. Ottjártunkkor mintegy 25 gyermek épp Jónás története alapján készített színespapír-modelleket, az átlagos napi látogatottság azonban ötven fő körüli.

Váradőssiben különösen jó körülmények vannak a bibliahét lezajlásához, hiszen nagy a templomudvar és a melegben gyümölcsfák biztosítanak árnyékot a szabadtéri programokhoz, melyekre a szervezők felekezeti hovatartozástól függetlenül minden gyermeket várnak. Fábián Tibor mégis a bibliahét közösségépítő jellegét emelte ki lapunknak, hiszen elmondása szerint a vakációs foglalkozásra olyan gyermekek és fiatalok is eljönnek, akik egyébként nem járnak templomba, így mégis kapcsolatot tartanak a gyülekezettel. A bibliahét péntekig naponta 10–13 óra között zajlik, a résztvevő gyermekek pedig a vasárnapi istentisztelet keretében egy rövid műsorban bemutatják majd, amit a hét során tanultak.

Szombati-Gille  Tamás