Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közösen járőröznek a román és magyar rendőrök

Tegnap tartották a Bihar Megyei Rendőr főkapitányságon az idei év első hat hónapjának értékelő sajtótájékoztatóját. Az eseményen szó esett arról, hogy az idei év januárjától júniusig milyen mértékben nőtt, vagy esetenként csökkent a bűncselekmények száma, 2016. ugyanezen periódusához viszonyítva. Valamint megtudtuk, hogy idén is lesz közös járőrözés a magyarországi rendőrökkel.

Mészáros László, Kádár Roland, Alin Anton Haniş, Ioana Lascău, Sebastian Drimbe, Szegecs Dávid

Mészáros László, Kádár Roland, Alin Anton Haniş, Ioana Lascău, Sebastian Drimbe, Szegecs Dávid

A sajtótájékoztatón Alin Anton Haniş megyei rendőr-főkapitány értékelte a félévet, a pontos kimutatást vetítő segítségével mutatva be. Az idei év első félévében csökkentek, a tavalyi átlaghoz viszonyítva, többek között a lopások, valamint a személyek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények. Nőtt a 112-es segélykérő telefonszámra beérkezett hívások száma. Továbbá több zsebtolvajlást követtek el 2017. első felében és nőtt az autóbalesetek száma, a balesetek között több a súlyos kimenetelű autóbaleset, mint eddig.

Több volt ebben a félévben továbbá a közlekedési balesetekben súlyosan megsérült személyek száma is.

A rendőrfőnök elmondta, hogy idén tízedik alaklommal tartanak közös járőrözést a magyarországi kollégákkal, a turistaszezonban. Az idei akciót Romániában, Pádison, valamint Magyarországon, Hajdúszoboszlón tartják. Ezeknek a kezdeményezéseknek egyik célja az, hogy a turisták nagyobb biztonságban érezzék magukat, ugyanis sok román utazik Hajdúszoboszlóra, valamint sok magyar jön át Pádisra eltölteni a szabadságát. Alin Anton Haniş úgy fogalmazott, hogy azért fontosak a román-magyar vegyes csapatok, mert egy meglopott, megsebesített turista sokkal inkább emel panaszt a saját országának rendőrkapitányságához tartozó rendőrnek, mint egy olyan rendőrnek, aki az anyanyelvét sem beszéli. A közös járőrözésre hat román és hat magyar rendőrt képeznek ki, akik együtt fognak járőrözni augusztus végéig.

Vincze-Nagy Anikó