Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közösen a közbiztonságért

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitány és Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, melyben a rendőrség és az önkormányzat vállalja, hogy közösen fognak megvalósítani olyan fejlesztéseket és akciókat, amelyekkel az eddigieknél hatékonyabban védhetik a polgárok biztonságát és vagyonát.

kozosen (1)

Liviu Popa rendőrfőkapitány és Ilie Bolojan polgármester

Mint megtudtuk, az önkormányzat és a rendőrség eddig is összedolgozott különböző akciók során, azonban mint a két vezető elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a megyeszékhelyen úgy lehet a leghatékonyabban visszaszorítani a bűnözést, ha a rendvédelmi szervek és a polgármesteri hivatal együttesen lép fel a vandálok, tolvajok ellen.

Liviu Popa főkapitány elmondta, Bihar megye szerencsére előkelő helyet foglal el országos szinten a megyék bűncselekményeket nyilvántartó listáin, az elmúlt években folyamatosan csökken az utcai bűncselekmények (zsebtolvajlás, rablótámadás, verekedés) száma. Ami azonban még megoldásra vár, az a vandálok okozta cselekedetek megszüntetése, ugyanis Váradon ez a fajta bűncselekmény, a közvagyon megrongálása jelenleg a reneszánszát éri, egyre több köztéri kukát lopnak el, még többet rongálnak meg, s az erejükkel nem bíró fenegyerekek a köztereken, parkokban levő padokat, utcalámpákat sem kímélik.

A tegnap aláírt megállapodás értelmében mind az állami rendőrség, mind az önkormányzat által működtetett helyi rendőrség folyamatosan közös razziákat tart majd a város területén. A közeljövőben újabb hatvan térfigyelő kamerát szerelnek fel Nagyvárad különböző pontjain, a tervek szerint december végéig a városban 214 kamerán keresztül figyeli a rendőrségi diszpécserszolgálata a közterületeket, a forgalmasabb helyeket.

Újdonság, hogy a megállapodás értelmében ezután tizenhét, kamerával felszerelt rendőrautót is használnak járőrözéskor, ezeken keresztül közlekedési baleseteket, tetten ért bűnözőket, sőt az igazoltató rendőr és az igazoltatott polgár közti párbeszédet is rögzíteni lehet.

Sz. M.