Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közös fellépés a kórházakért

Nagyváradon ült össze pénteken délelőtt az Erdélyi Magyar Kórházügyi Egyeztető Fórum (EMKEF), melynek célja, hogy közösen lépjen fel a Nagyváradon és Csíkszeredában létrehozandó magyar kórházak ügyében.

A megbeszélésen a magyar református kórház ötletadója, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Forró László főjegyző, Cseke Attila parlamenti képviselő, volt egészségügyi miniszter, Bradács Alíz, Margitta kórházának menedzsere, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője és Vass Levente marosvásárhelyi orvos és szakpolitikus osztotta meg nézeteit.

A Váradon építendő kórház látványterve

A Váradon építendő kórház látványterve

„Céljaink elérése érdekében egymást támogatjuk, és erre nézve kérjük a Magyar Kormány támogatását” – áll első nyilatkozatukban. A találkozón egyértelműen tisztázódott: a váradiak és a székelyföldiek nem egymás ellenében, hanem egymást támogatva lépnek fel, ugyanis teljes más típusú egészségügyi intézményre kérnének magyar kormánytámogatást itt, Biharban és Székelyföldön.

Nagyváradon – az eredeti gondolathoz híven – egy mindennapi ellátást biztosító, filantropikus, szociális gondokat is felvállaló kórházat szeretnének, míg Tar Gyöngyi szerint a Székelyföld mértani központjában lévő Csíkszeredában egy csúcsdiagnosztikai központra van szükség.

Forró László, Vass Levente, Cseke Attila, Csűry István, Tar Gyöngyi és Bradács Alíz

Forró László, Vass Levente, Cseke Attila, Csűry István, Tar Gyöngyi és Bradács Alíz

A találkozón több szempontra is kitértek, Vass Levnte például felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe kell venni. Cseke Attila elmondta, hogy a jogi lehetőség megvan a váradi kórház létrehozására, Bradács Alíz pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a termálvíz nyújtotta lehetőséget kihasználva egy rehabilitációs részlege is lehetne a váradi kórháznak, mely segíthetne annak fenntartásában. Csűry István püspök ugyanakkor felvetette a diakóniai, illetve ápolóképzés beindításának lehetőség is a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A jelenlévők végül közös állásfoglalást írtak alá, melyben a már idézett gondolat mellett az is szerepel, hogy mindkét egészségügyi intézménynek nemzetmegtartó szerepe lehet, és – mint Forró László elmondta – az EMKEF, melynek első ülését sajtónyilvánosság mellett tartották meg, továbbra is nyitott fórum lesz, minden érintett személy, szakember és intézmény csatlakozását szívesen fogadják.