Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közös érdek a felzárkózás

A Bihar megyei iskolák magyar vezetővel és matematikatanáraival tartott találkozón mutatták be csütörtökön Nagyváradon azt az oktatási segédanyagot, amely a nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak készült matematikából.

A tanügyi vezetőkkel korábban tartott megbeszélések során vált egyértelművé, hogy el kell készíteni egy-egy olyan oktatási segédanyagot, amely a vizsgatantárgyakból érthetően és egyszerűen segítik a képességfelmérőre készülő nyolcadikosokat, valamint az érettségi előtt tizenkettedikeseket.

A nagyváradi Ady Endre Líceumban Tóth Márta igazgatónő köszöntötte a tanintézet nagytermét megtöltő publikumot, amelyet ezúttal a megyei magyar iskolaigazgatók, valamint a magyar tagozaton oktató matematikatanárok alkottak.

kozos erdek2

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes a két végzős korosztálynak a közelmúltban megszervezett próbafelmérő, illetve próbaérettségi eredményeit értékelte röviden. A kiemelt adatokból kiderült, hogy például matematikából az átmenő osztályzatot egyszerű feladatok, rövid megoldások révén el lehet érni. A próbavizsgáztatás eredményei azonban azt mutatják, hogy számtanból a nyolcadikosok közül átlagosan csak minden ötödik diák ért el ötöst vagy ennél nagyobb osztályzatot. Kéry Hajnal feltette a kérdést: vajon az első félévben is csak minden ötödik diák ment át matematikából? Nyilván nem, válaszolta is meg a tanfelügyelő kifejtve: éppen ezért szükséges a diákok hatékonyabb felkészítése a vizsgákra. A próbaérettségin valamivel jobb eredmények születtek, de itt is van még min javítani. Ennek okán készítették el az Amit ötösre tudni kell matematikából című elektronikus kiadványt, amit maga a főtanfelügyelő-helyettes mutatott be.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke mint a projekt támogatója szólalt fel a találkozón. Hangsúlyozta, a próbavizsgákon elért gyenge eredmények nem kizárólag a diákok felelőssége, hanem mind az iskola, mind a szülők szerepe is jelentős az eredmények alakulásában. Közös felelősség tehát a felzárkózás, ha azt akarjuk, hogy az iskolákból megfelelő tudással rendelkező magyar gyermekek kerüljenek ki, akik képesek lesznek helytállni az élet további területein is. A továbbtanulás, a fejlődés szempontjából figyelni kell arra, hogy a tanintézetekben nevelt generációk versenyképesek legyenek a többségi, valamint a más iskolákban tanuló diákokkal is. Ez a segédanyag segít abban, hogy a diákok könnyebben érjenek el átmenő jegyeket. „Ez hatalmas munka, sokan rengeteget dolgoztak azon, hogy ezt a kezünkbe vehessük és használhassuk” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

A találkozó végén valamennyi tanintézet-vezető jelenlévő matematikatanár megkapta CD-n a segédanyagot.

B. B.