Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közönségsiker az áriaesten

Az operairodalom legismertebb férfi és női áriáiból hallgathatott meg egy csokrot a nagyérdemű csütörtökön, a Nagyváradi Állami Filharmónia soros koncertjének keretében. Carmen Gurban (szoprán) és Sorin Lupu (tenor) a Kolozsvári Állami Opera jeles szólistái, valamint a fiatal tehetség, Mészáros Levente (bariton) olyan darabokat szólaltatott meg, mint a Vesti la giubba, a Nessun Dorma, vagy a Pillangókisasszony megrázóan szép nagyáriája, az Un bel di vedremo, melyekkel váradi színpadon ritkán próbálkoznak meg művészek, és amelyek nyomán elmaradhatatlan volt a közönségsiker.

kozonsegsiker 1

Az áriákat híres operák intermezzóinak és nyitányainak átiratai fűszerezték Oschanitzky Péter karmester vezényletével, ugyanakkor a kórus is emlékezetes élményt nyújtott olyan darabokkal, mint az Aida fináléja, vagy a Nabuccóból az örök hazaszeretetről zengő Zsidó rabszolgák kórusa. A színpadra visszatapsolt művészek a ráadásban Verdi Traviátájának Libiamo ne’ lieti calici című dallamával búcsúztak a közönségtől.

Megjegyzendő, kisebb riadalmat okozott, hogy a hallgatóság egyik tagja az első rész végén rosszul lett és elájult a koncertterem karzatán. Szerencsére a nézők soraiban több orvos és egészségügyi dolgozó is volt, akik hamar a segítségére siettek, magához térítették és ápolták őt, míg a mentősök a helyszínre értek és részletes kivizsgálásra kórházba nem szállították. Az incidens miatt a zenekar és a fellépő művészek a szokásosnál hosszabb szünetet tartottak, hogy idő juthasson a szerencsétlenül járt fiatalember helyszíni ellátására, és biztonságos elszállítására. A közönség tagjai és az intézmény személyzete is példásan viselkedett.

Sz. G. T.