Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közlekedjünk okosan és óvatosan halottak napján

A közelgő halottak napja alkalmából már jó ideje érezhetően megnőtt a forgalom a nagyváradi Rulikowski temetőben és az oda vezető utakon egyaránt. Mindenki sürgölődik, hogy ha már évközben nem ért rá halottaira gondolni a hétköznapi létszükségletek megteremtéséért folytatott örökös rohanásban, legalább az ünnepre tegye szebbé szerettei sírját.

A forgalom természetesen látványosan megnőtt a temető felé vezető utakon is. Mi a napokban a temetőgondnokságnál, a közlekedésrendészetnél, illetve a helyi közszállítási vállalatnál érdeklődtünk, hogy miként készülnek november 1-jére.

Kozlekedjunk 1

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója, Csúzi István megkeresésünkre sajtóközleményben továbbította a média számára a buszjáratokra vonatkozó információkat. Eszerint a már meglévő 14-es busz mellett az előző évekhez hasonlóan gyorsjáratokat indítanak a Szent László tér és a Rulikowski temető között egész hétvégén, azaz péntektől vasárnapig 9–19 óra között. Azonban a forgalom igénye szerint várhatóan kitolhatják ezt az időintervallumot is. A temetői végállomásnál 12–19 óra között működik majd egy ideiglenesen felállított jegyárus stand is.

Kozlekedjunk 2

Doru Vaida, a Rulikowski temető főgondnoka elmondta, egész hétvégén 8 és 21 óra között tart majd nyitva a sírkert, a közvilágítás is zárásig fog működni. A tavalyhoz képest újdonság, hogy a sétányok aszfaltozása immár teljesen befejeződött. Autóval egyébként november 1-jén, azaz szombaton egyáltalán nem lehet majd behajtani a temető területére, kivételt képeznek azok a gépjárművek, amelyeknek mozgássérült vezetője vagy utasa van, azonban előre kérik az érintetteket, hogy az erre vonatkozó igazolványt hozzák magukkal felmutatásra. A kocsibehajtás díja továbbra is mindenki számára 5 lej. Aki a héten még sírt gondoz, annak a kapunál valamilyen fényképes igazolvány ellenében kölcsönzésre továbbra is bérmentve biztosítanak kerti szerszámokat. A temető adminisztratív regisztrációs részlege nem működik november 1-jén, viszont Vaida elmondta, ettől függetlenül nyitva tartanak azért, hogy munkatársaik segítséget nyújthassanak mindazoknak a látogatóknak, akik valamilyen oknál fogva nem találják szeretteik sírját.

Kozlekedjunk 3

A már hagyományosan a buszmegállóban található virágárusok mellett egy versenykiírás nyomán további virágstandok kerültek felállításra a temetőn belül is, mind a főbejáratnál, mind pedig a körgyűrű felőli kapunál. Az egyszerűbb csokrok és a gyertyák, kisebb mécsesek árai egyelőre mind nagyon kedvezőek és mindenki számára hozzáférhetőek, erről a helyszínen győződtünk meg.

A Bihar megyei közlekedésrendészet főkapitánya, Dorin Sava kérdésünkre elmondta, a forgalom irányítását munkatársaik fogják biztosítani a temető felé vezető utakon, a rend fokozott fenntartása érdekében a csendőrséggel együttműködve. A Rulikowski (ma Armatei Române) utat egyelőre úgy tűnik, nem fogják lezárni november 1-jén az autóforgalom elől, viszont a közlekedésrendészet mindenkit arra kér, amennyiben lehetséges, az érintett szakaszon november 1-jén vegyék inkább igénybe a tömegközlekedést a tartós dugók elkerülése érdekében.

Tóth Gábor