Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közlekedésükben korlátozott mozgássérültek

Soha senki nem tudhatja, mikor válik mozgássérültté. Legjobb esetben soha, de elég egy baleset vagy születéskor akár egy genetikai hiba, és máris kerekesszékben élhetjük le az életünket. Ekkor pedig számos akadályba ütközhetünk. A példák vég nélkül sorolhatók: iskolába, óvodába, különféle kulturális rendezvényekre, kereskedelmi egységekbe, hivatalokba, egészségügyi intézményekbe való bejutás, tömegközlekedés és aluljárók használata, taxizási, illetve parkolási lehetőség gondja, ugyanis a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhelyeket a legcsekélyebb mértékben sem veszik figyelembe az autósok, rengeteg bosszúságot okozva ezzel az érintetteknek. Ezekről a problémákról tájékoztatta lapunkat Felix Cozma, a Bihar Megyei Szociális-felügyeleti és Kifizetési Ügynökség vezérigazgatója, továbbá Boros Saroltával, a Bihar Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnökével is beszéltünk.

kozlekedesukben 2

Mint Felix Cozmától megtudtuk, még ez év elején indítottak egy kampányt, amelynek keretében november 15-éig felmérik, hogy milyen akadályokat gördítenek a hivatalok, tanintézetek, taxisok, egészségügyi intézetek a kerekesszékkel közlekedő mozgássérültek elé. Emiatt több Bihar megyei tanintézetben, egészségügyi rendelőben, a helyi tömegközlekedési vállalat (OTL) járművein és a taxisoknál is ellenőrzéseket végeztek. Biharban eddig 185 tanintézetet vettek górcső alá, valamint az OTL járműveit és négy taxitársaságot is ellenőriztek. A vizsgálatokat összegezve Cozma vezérigazgató elmondta: a Nagyváradon közlekedő buszok és villamosok nincsenek rámpával felszerelve, a taxikba nem fér be minden esetben a kerekesszék. és a mozgássérülteknek sem tudnak megfelelő utazási körülményeket biztosítani. A vizsgálatok során hat szabálysértés történt, és figyelmeztették az érintett intézményeket.

kozlekedesukben 1

kozlekedesukben 3

kozlekedesukben 5 (4)

Boros Sarolta egyesületi elnök órákon át sorolhatta volna a mozgássérültek problémáit, de röviden összefoglalva megjegyezte, hogy nemrég egy rendőr szegte meg a szabályt, amely a mozgássérülteknek kialakított parkolókra vonatkozik. „Ha már a rendőr sem tartja be a törvényt, akkor ki tenné?! – háborgott, ecsetelve, hogy pont a mozgáskorlátozottak egyesülete előtt, a számukra kijelölt parkolóban állt meg a rendőr a saját autójával. Mint hozzáfűzte, a patikákba, üzletekbe, járóbeteg-rendelőkbe, iskolákba való bejutást is nehezíti a meredek rámpa, amelyet szerinte csak kényszerből, a törvényrendelet nyomására készíttettek el. „Tudomásom szerint Nagyváradon alig 20 százalékban van megoldva a kerekesszékkel járók közlekedése. Ráadásul még a törvényszéken sincs kialakítva feljárat a számukra” – fogalmazott Boros Sarolta, aki mozgássérültként 2006 tavaszán szerezte meg a jogosítványát.

Sükösd T. Krisztina