Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közlekedési morál

Románia a közúti balesetek terén az élbolyban található. Ennek nemcsak az utak rossz állapota az oka, hanem a laza közlekedési morál is.

Naponta lehet olvasni a sajtóban, hogy sok autóvezető ittasan ül a volán mögé, s balesetet okoz, akár a gyalogátkelőn is. Sok esetben nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek, nem tartják be a követési távolságot, veszélyes útszakaszon is megpróbálják egymást megelőzni.

Ezzel kapcsolatban van egy vicc is. Egyik autós: 120-szal hajtok, s fél kézzel vezetek. Második autós: 180-nal hajtok, és újságot olvasok. Harmadik autós: 200-zal hajtok és sakkozom: hol egy parasztot ütök el, hol egy lovat.

A modernkor sofőrjei nem sakkoznak ugyan vezetés közben, de mobiltelefonálnak, gyakran az útkereszteződésekben is. Vezetés közben kezükben van a telefon, mások életét is kockáztatva barátaikkal, szerelmeikkel hetyerésznek. Erre is fel kellene, figyeljenek a forgalomellenőrzés lesipuskásai.

A villanyrendőr piros jelzésénél gyakran egymásra dudálnak, s trágár szavakkal illetik egymást.

Köztudott, hogy a hölgyek fegyelmezettebben vezetnek a közutakon. Bukarestben az egyik autóvezetőt azonban nem nyűgözte le a szépnem egyik képviselőjének a manőverezése. Ellenkezőleg. Miután a hölgy nekiment az autójának, kezével még ütni-verni is kezdte a járművet, lábával a visszapillantó tükröt is lerúgta.

Bizonyára önmagát is csúnyának találta.

V. Szilágyi István