Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közigazgatási úton kérhetnek vissza háromféle gépjárműilletékeket

Múlt csütörtökön jelent meg az a sürgősségi kormányrendelet, amely módosította 2013/9-es számú, környezetvédelmi illetékről szóló rendeletet, ezért háromféle környezetvédelmi illetéket már közigazgatási úton, az adóhivataltól is visszaigényelhetnek a gépjárműtulajdonosok, tájékoztatta a Reggeli Újságot Fándly József Marius, a Bihar megyei adóhivatal kiemelt adózókért felelős helyettes vezetője. Ezeket az illetékeket eddig bírósági, peres úton kaphatták vissza kifizetőik. Az aligazgató külön kiemelte: a rendelet nem vonatkozik a környezetvédelmi illetékre (timbru de mediu).

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A területileg illetékes adóhivataloknál a következő illetékeket igényelhetik vissza közigazgatási úton: a személygépjármű-különadót (taxe speciale pentru autoturisme), a gépjármű-szennyezési illetéket (taxe de poluare pentru autovehicule ) és a gépjármű károsanyag-kibocsátása után fizetendő illetéket (taxe pentru emisii poluante pentru alutovehicule)

Az adóhivatal 45 nap alatt bírálja el a kérelmeket, a döntésről tíz napon belül értesítik a kérelmezőt, majd az illetéket öt év alatt, évi egy részlet kifizetésével térítik vissza. A visszaigényléseket már benyújthatják az érinttettek.

Fried Noémi Lujza