Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közgazdasági mesekönyvet mutattak be Székelyhídon

Közgazdasági mesekönyvet mutatott be Az erdők szövetsége címmel Székelyhídon Sándor Kata közgazdász, író, az Erdők Uniója Alapítvány képviselője. A mesekönyv létrejöttét a Közösségi Tudat Fejlesztését Segítő Alapítvány tette lehetővé.

kozgazdasagi 1

A Székelyhídi Városi Múzeum épületében tartott könyvbemutatóra több mint egy tucat második osztályos gyerek és több tanító volt hivatalos.

Az írónő közgazdászként is dolgozik, ezért a mesekönyvben levő mesék alapmondanivalója a közgazdász szakma valós életben is előforduló sajátos kérdéseiről és problémáiról tanítja olvasóit. A mesekönyvnek, amelyhez mondanivalójának és tanulságának könnyebb megragadása céljából egy színező könyv is társul, nincs alsó vagy felső korhatára, mert a témák minden korosztályt érintenek: 23 történeten keresztül mutatja be azt a társadalmi, gazdasági környezetet, amely ma körülvesz minket. A mesekönyv a Kerek Erdő Közösségében játszódik, ahol a Piros, a Sárga és a Zöld nevű vadmalackák élnek. A vadmalackákat minden érdekli, és sokat kérdeznek. A szereplők a kérdésekre adott válaszokból megismerhetik például azt, hogy hogyan lett az önellátó gazdálkodásból piacgazdaság, miért használnak pénzt, milyen elvek szerint működik az egészségügyi- és a nyugdíjrendszer, hogyan alakult ki erdőgazdaság, és a bűnözés miért nem lehet társadalmilag elfogadott jövedelemszerzési forma. Az adott válaszok, a bemutatott folyamatok nem ellentétesek azokkal, melyekkel később a gyermek az iskolai tanulmányi során találkozni fog. A bemutatott viselkedési normák a társadalom tagjainak többsége által elfogadott, az érvényes törvények által szabályozott elvárásokat tartalmazzák.

kozgazdasagi 2

A bemutató után ezeket a köteteket, ajándék zsírkrétákkal, egy ingyenes csomagban vehették át a jelenlévő gyerekek és tanítók.

A szerzőnő tollában további két hasonló könyv van készülőben, az egyik az áramforrások fejlődését követi figyelemmel, a másik pedig a pénz és a vállalkozások világát ismerteti meg az erdő lakóinak segítségével.

Csorba Roland