Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Középkori látványosságok Élesden

A középkort megidéző programokkal népszerűsítik július 13-án, szombaton Élesden a sólyomkővári várat. Az uniós támogatással megvalósuló program részleteiről Nicolae Cureu projektmenedzser és Debreczeni Sándor programszervező tájékoztattak.

kozepkori

A Középkori esték nevű programot másodszor szervezik meg egy uniós támogatású projekt keretében. A rendezvények mellett a várat népszerűsítő szórólapok, zsebnaptárak, képeslapok is készültek, és egy honlapot is elindítottak, mely a sólyomkővári várat ismerteti. Első alkalommal decemberben az élesdi sportcsarnokban tartottak hasonló rendezvényt, szombaton pedig a Constantin Şerban Általános Iskola udvarán kerül rá sor. Élesden, ahol szombat a piaci nap, korhű ruhákba öltözött fiatalok hívogatják majd az embereket. Mindazok, akik akár táncot, akár íjászatot tanulnak, ajándékokat (pólókat, bögréket) kapnak majd, a gyermekek pedig hazavihetik, amit a kézműves-sátrakban elkészítettek.

A hivatalos megnyitó szombaton 10 órakor lesz, 10.15-től, 13.30-tól és 16-tól középkori táncokat mutatnak be, 10.30-tól, 13.45-től és 16.15-től ezeket meg is tanulhatják az érdeklődők, szintén 10.30-tól, valamint 14-től és 16.30-tól szablyavívás-bemutató lesz. A sólyomkővári várról szóló történelmi kiállítást 11 órakor nyitják meg, 11.15-től korhű ruhákat mutatnak be, 11.30-tól, 13-tól és 15.30-tól íjászbemutató- és tanfolyam kezdődik, 12-kor pedig megnyitják a középkori kézműves-kiállítást. Középkori zenéket 12.15-től és 14.30-tól hallgathatnak, a rendezvény 17 órakor fejeződik be. Fellépők: Bordó Sárkány Régizene Rend (Magyarország), a Paladinii de Terra Medies Egyesület (Medgyes) hagyományőrzői, az Ezüstsólyom Hagyományőrző Egyesület (Nagyvárad) és a Pusztai Farkasok Íjászegyesület tagjai.

Fried Noémi Lujza