Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Középkori hangulatú várnap Élesden

Középkori várnapot szerveztek – immár másodjára – az élesdi Constantin Şerban Nyolcosztályos Iskolában, a rendezvényt az Európai Unió Szektoriális Operatív Programja finanszírozta.

Nicolae Cureu projektmenedzser és Debreczeni Sándor programszervező közös munkájának eredményeképpen sikerült „reflektorfénybe állítani” e térséget, főleg turisztikai szempontból.

kozepkori egyesre

A szombaton megtartott esemény ünnepi megnyitóján a szépszámú érdeklődőnek tartalmas és szórakoztató napot kívánt a helyi önkormányzat részéről Létai Zoltán alpolgármester, hangsúlyozván, hogy a mai nap bebizonyítja mindenki számára, hogy Sólyomkővár romjai között van jövendő. Az eseményen részt vett Adrian Dume, a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központjának igazgatója, aki a többszintű összefogás szép példájaként nyugtázta a rendezvényt, ami megismertethet minden érdeklődőt a középkor kultúrájával.

Változatos programokkal csábították a szórakozni vágyókat a város utcáin, korhű ruhákba öltözött fiatalok a várat népszerűsítő szórólapokat, képeslapokat osztogattak. Azok pedig, akik aktívan kivették részüket a „középkori forgatagból”, bögréket, pólókat kaptak ajándékba. A kézművesek korabeli tárgyakat készítettek, középkori hangulatot idéző hangszerek szólaltak meg, a színpompás ruhák bemutatója is nagy sikert aratott. A nap folyamán többször is volt izgalmas kard- és szablyavívás, íjászat és középkori zenei hangverseny, ez utóbbi a magyarországi Bordó Sárkány Régizene Rend és a medgyesi Paladinii de Terra Medies Egyesület kiváló műsorának köszönhetően. Látványos volt a középkori táncok bemutatója.

Interaktív volt a rendezvény, mert a résztvevők munkálkodhattak a kézműves sátrakban, középkori táncokat tanulhattak, íjazhattak, ez utóbbi foglalatosság a nagyváradi Ezüstsólyom Hagyományőrző Egyesület és a Pusztai Farkasok Íjászegyesület tagjainak köszönhető.

A Sólyomkővár történetét bemutató kiállítás lehetővé tette az időutazást az Élesdtől mintegy öt kilométerre lévő Sólyomkővár múltjába és jelenébe.

A szentjobbi és kereki várak megerősítése után visszavonult Bocskai 1605. december 12-én a hajdúkhoz intézett levelében e szavakat írta: „…harmadik várunk Sólyomkő nevezetű, mely a legmegközelíthetetlenebb hegycsúcsok közé van elhelyezve…”, s amihez a szervezők lehetővé tették a kiutazást is. Láthattuk tehát a várfalak csonkjait. A szép kilátás a kis patakvölgyre kárpótolt mindenkit a nehéz mászásért. Itt-ott jól látszik egy- egy falmaradvány, saroktorony, bástyamaradvány, a legszebb hely mégis az apró kápolna, mely dacol az idővel. Kőfalai már jócskán visszakoptak, a falból kinőtt mogyorófa szerteágazó gyökérkapuja átöleli a bejáratot. Vajon mikor szólt itt utoljára Isten igéje, s vajon mikor szólhat újra?

Az effajta rendezvényekre igény van, és reméljük, lesz még folytatás.

Ciavoiné Létai Andrea